Tryggsatsar. Staden vill liva upp Odenplan på samma sätt som man tidigare gjort på Sergels torg. Foto: Mimmi Epstein

Så ska Vasastan bli tryggare

Evenemang på Odenplan, patrullerande vakter på Sveavägen, och fortsatt platssamverkan på Sergels torg. Under 2021 planeras flera åtgärder för att göra det tryggare i stadsdelen.

  • Publicerad 04:22, 23 feb 2021

I år satsar staden 20 miljoner kronor på så kallad platsutveckling av offentlig miljö. Det handlar till exempel om att minska klotter, nedskräpning och förbättra den fysiska miljön på olika sätt.

– Därutöver kommer stadsdelarna att kunna söka trygghetsmedel ur en fond med 100 miljoner kronor. Vi kommer att vara lyhörda för vilka lokala behov som finns, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Stadsdelsnämndens ordförande Petra Gardos Ek (M) berättar att platser som är aktuella bland annat är Observatorielunden, Sveavägen och Vanadislunden. På de två sistnämnda har, som Mitt i tidigare skrivit, en arbetsgrupp bestående av boende, polisen och stadsdelen, jobbat tillsammans för att lösa problem med fylla, stök och fortkörning. Ett förslag gällande alkoholförbud ska upp i kommunfullmäktige i april och man tittar även på om man kan sätta upp bommar som hindrar bilister från att köra upp mot Vanadislunden.

– Där har det varit extremt stora problem nattetid under sommarhalvåret, men Stockholms stad har sedan årsskiftet sex väktare som kommer kunna patrullera området, säger Petra Gardos Ek (M).

Inväntar enkätsvar

Just nu inväntar stadsdelen svar på en enkätundersökning som gjorts med boende på Sveavägen som handlar om hur man upplever tryggheten där.

Framöver, beroende på hur det går med pandemin, är tanken att samma typ av satsning som har gjorts på Sergels torg, med kulturevenemang och konst, ska göras på Odenplan.

– Vi tänkte helt enkelt kopiera den idén till Odenplan och få med oss fastighetsägare kring platsen. Tanken är att det ska bli en mix av människor där och inte bara dem som tar sig från punkt A till punkt B, säger Gardos Ek (M).

Petra Gardos Ek (M), ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd. Foto: Stockholms stad

Anna König Jerlmyr, finansborgarråd (M) Foto: Sacharias Källdén