Kollar av. Håkan Thor och Tommy Stjernerlantz från Vällingypolisen och Karl-Johan Stehmyr från trafikkontoret under trygghetsvandringen. Foto: Kadir Kasirga

Så ska utemiljön kring Åkis bli bättre

I måndags gick en trygghetsvandring av stapeln i området runt Åkermyntan och Smedshagen. Klottret såg ut att ha minskat, men det finns saker som behöver bli bättre.

  • Publicerad 16:28, 23 maj 2018

Syftet med trygghetsvandringar är att kolla av hur den fysiska miljön ser ut och vad som behöver göras för att området ska kännas tryggare för de som bor och vistas där.

LÄS ÄVEN: Hur otryggt är det i Åkis?

Igår genomfördes en check av området runt Åkermyntan, Smedshagen och upp mot skogen, förbi Smedshagsskolan.

– Tidigare har det varit mycket klotter där men det var det inte nu. Däremot så behöver en del buskar och träd beskäras, säger Catarina Johansson Nyman, vd för Hässelby-Vällingby fastighetsägare, där de flesta hyresvärdar och bostadsrättsföreningar i Hässelby gård, Smedshagen och Grimsta ingår.

Behövs bättre belysning

Hon var en av dem som deltog på trygghetsvandringen tillsammans med representanter för centrumägaren, stadsdelsförvaltningen, polisen, trafikkontoret, fastighetsägare och lokalpolitiker. Under promenaden såg de också att det behövs fler papperskorgar och att belysningen behöver förbättras på en del ställen, främst på baksidan av Åkermyntan centrum.

– Nu skriver vi ett protokoll och sedan vill vi att varje sakägare genomför sina åtgärder. Sedan är det klart att fler papperskorgar kanske inte är lika akut som att beskära träd för att förbättra belysningen, säger Catarina Johansson Nyman.

LÄS ÄVEN: Deppigt kan bli peppigt i nya Åkis

Någon exakt tidplan finns inte ännu, men bland annat ska det hela resultera i bättre belysning vid Åkermyntan och beskärning av buskar i området.