Catarina Olofsson, 70, med mamma Britta Baunge, 91, bor båda i Kungsängen och är överlag nöjda med vad kommunen gör för äldre. Foto: Niklas Loman

Så ska Upplands-Bro möta en ökad äldre befolkning

2027 kommer antalet invånare över 80 att ha ökat med 112 procent i Upplands-Bro, kostnaden för hemtjänst och boenden väntas samma år ligga på 331 miljoner. Hur ska kommunen klara detta?

  • Publicerad 12:25, 17 jan 2020

År 2027 säger Svenska Handelskammarens prognos att 112,1 procent fler i Upplands-Bro kommer vara över 80 år. Detta innebär såklart kostnadsökningar för kommunen.

Enligt Handelskammaren kan Upplands-Bro kommun räkna med en kostnad på 331 miljoner kronor för hemtjänst och boenden år 2027. Detta att jämföra med 192 miljoner kronor för 2017, vilket blir en procentuell ökning på 72,4 procent.

Färre jobbar – ska ändå betala för fler

Men är kommunen redo för det här?

Kommundirektören: ”fokus på socialsamvaro, fysisk aktivitet och psykisk stimulans”

– Kommunen har på olika sätt förberett sig för att möta en äldre befolkning. Vi satsar på att utveckla det förebyggande arbetet med fokus på socialsamvaro, fysisk aktivitet och psykisk stimulans. Detta med syfte att ge den åldersrika befolkningen förutsättningar att leva ett självständigt liv, säger Ida Texell, kommundirektör och fortsätter:

Ida Texell, kommundirektör. Foto: Upplands-Bro kommun

– Vi har sedan 2018 infört ett valfrihetssystem inom vård och omsorgsboende som ger möjlighet till att själv välja var man vill bo när behovet finns av hjälp och stöd under hela dygnet. Valfrihetssystemet ger också möjlighet att välja om man vill bo inom kommunen eller i någon av grannkommunerna, säger Ida Texell.

Fakta

1,2 miljoner barn på tio år på 40-talet.

Babyboom-generationen, ”boomers”, handlar om 1,2 miljoner barn som föddes mellan 1940 och 1949 i Sverige.

2020 fyller de första 80 år vilket gör att landet i allmänhet och Stockholms län i synnerhet ser en rejäl ökning av 80-plussare i sina kommuner.

I Stockholms län kan antalet personer som är över 80 år öka med omkring 60 procent fram till 2027.  Från 3,8 till 5,2 procent av länets totala befolkning.

Källa: Stockholms handelskammare
Visa merVisa mindre

Britta, 91: ”Jag måste säga att vi har väldigt god hemtjänst faktiskt”

Strax intill Kungsängens nya torg träffar vi 91-åriga Britta Baunge och hennes dotter Catarina Olofsson, 70 år.

Britta Baunge är född i Västra Ryd och har bott i Kungsängen sedan lång tid tillbaka. Att åldras i Upplands-Bro tycker hon fungerar bra – hon har inga planer på att flytta på sig.

Britta Baunge har bott i kommunen hela livet. Foto: Niklas Loman

– Jag måste säga att vi har väldigt god hemtjänst faktiskt. Men vårdcentralen är väl lite sådär, det är svårt att få tider och så, det kan ta många veckor. Men annars kan jag inte klaga, säger Britta Baunge.

Catarina, 70: ”Mamma hon klarar sig själv”

Hon tillägger att den dagen då det eventuellt skulle bli dags att flytta så är det inom Kungsängen.

– Då hoppas jag på att jag kan stå i kö till ett äldreboende som ligger här borta som heter Kungsgården isåfall, säger Britta och pekar över parkeringen.

– Men då ska man vara nästan sängliggande om man ska komma in där, men mamma hon klarar sig själv, säger Catarina Olofsson och tittar stolt på Britta.

Catarina Olofsson har hjälpt mamma Britta till vårdcentralen, sen har de handlat tulpaner, ”det är ju tulpanens dag i dag!”, säger Catarina. Foto: Niklas Loman

Pensionärernas hälsning till politikerna: Planera för alla barnfamiljer som flyttar hit!

Både mor och dotter är överlag nöjda med vad kommunen gör för den äldre befolkningen. Men både Catarina och Britta kan tycka att politikerna borde bli lite bättre på att planera för alla barnfamiljer som flyttar till Upplands-Bro. Framförallt vad det gäller förskoleplatser och liknande.

Full fart hemåt! Foto: Niklas Loman

Hur har kommunen förändrats sedan du var ung?

– Ja kära nån, det var bara skog här när vi flyttade hit, säger Britta och skrattar.

Och nu är det torg och människor?

– Här uppe precis där parkeringen är, där fanns världens bästa blåbärsställe när vi var små, säger Catarina Olofsson innan hon och Britta Baunge vandrar hemåt genom Kungsängen.

Fakta

Upplands-Bro i siffror

Antal personer som var 80+ 2017: 964
Prognostiserad ökning i procent till 2027: 112,1%

Kostnad för hemtjänst och boenden 2017: 192 miljoner
Prognos 2027: 331 miljoner

Ökning i miljoner kronor: 139 miljoner
Procentuell ökning: 72,4%

Här kan du ta del av handelskammarens rapport i sin helhet.

Källa: Stockholms handelskammare
Visa merVisa mindre

Ny aktör placerar ut paketboxar i Bro

Två adresser aktuella. Från och med den här veckan så har företaget iBoxen placerat ut fyra nya paketboxar utomhus i Bro. Här kan invånare som handlar på nätet hämta och lämna sina paket.måndag 25/10 8:46