Skottåret 1936 firade anställda vid PUB i Stockholm nyår i Hällberga i Nyfors. Stugorna var nybyggda som fritidshus för personalen som fått välja platsen efter en gåva från företagets disponent.

På nyårsdagen skrev de i gästboken som finns sparad i kommunarkivet tillsammans med ett fotoalbum från samma tid.

– Det är tecknat och målat i albumet, som en scrapbook från 30-talet, säger Maria Bring, kommunarkivarie.

Tyresöborna kan bidra

Eva Joelsson tar fram ett handskrivet brev från samma decennium riktat till Kumla egnahemsförening. Hon är nyanställd arkivarie och projektledare för det som kallas Tyresöarkivet.

– Brevet är ett exempel på vad som kan vara intressant för arkivet. Tanken är att skapa ett kulturhistoriskt arkiv som ska spegla Tyresös historia, medborgarna här och de verksamheter som finns och har funnits.

Arbetet med att bygga upp arkivet har precis börjat. Ett av de första stegen är att samla in material, något Tyresöborna gärna får bidra med, poängterar Eva.

– Det kan vara föreningsmaterial, personarkiv, filmer, dagböcker, fotografier. Ja, väldigt många typer av handlingar. Det mest akuta är sådant som ligger i människors hem och riskerar att förstöras.

Efterlängtat arkiv

Arkivet ska på sikt gå att besöka och ska också finnas digitalt. Materialet ska bli sökbart för att kunna användas pedagogiskt och vid till exempel forskning och utställningar. När det har kommit så långt är för tidigt att säga, menar Eva.

Lena Guthe är kultursamordnare och har märkt att ett kulturhistoriskt arkiv varit emotsett.

– Det har varit efterlängtat i decennier. Alla som forskar i Tyresös historia upptäcker ganska snabbt att det mesta av materialet finns i privata personers källare, säger hon.

Maria Bring har hittat handlingar tillbaka till 1970-talet där förslag om liknande arkiv lagts fram.

– Det har runnit ut i sanden av olika skäl, till exempel resurser eller brist på plats. Vi är glada att vi nu äntligen har fått de resurserna, säger hon.

Vad hoppas du att arkivet ska leda till?

– En medvetenhet om Tyresös historia och vilka fantastiska skatter som finns i dokumentation.

Eva Joelsson poängterar att det inte bara är dåtiden som är intressant för Tyresöarkivet.

– Det är också viktigt att bevara vår samtid, för i framtiden kommer ju det att vara historia.