Tidigare har politikerna i Täby och Danderyd inte kunnat enats i frågan om hur man ska lösa problemet med Enebybergsvägen respektive Täbyvägen.

Efter en gemensam utredning som visade på begränsad framkomlighet på vägen antogs slutligen en plan av Täby kommun och Danderyd kommun i augusti förra året.

Ett år har gått

Nu har det gått ett år och Johan Algernon (M), ordförande stadsbyggnadsnämnden i Täby och nöjd över samarbetet.

– Täbyvägen är en av de vägar som är högst prioriterad. Vi vill hitta konkreta lösningar, vilket har gått bra hittills, säger han.

Ändrat trafikregler

Bengt Sylvan (L), håller med och berättar att kommunen redan gjort åtgärder.

– Framförallt har vi trimmat signalsystemet vid Enebybergs torg, så att det ska synkas bättre. Det är den stora förändringen som har gjort skillnad, säger han.

 Två andra åtgärder man gjort från Danderyds sida är att ändra trafikregler vid infarter.

– Man kan inte längre köra in på Björkvägen och inte köra ut från skolvägen, till Enebybergsvägen. Det har också underlättat, säger Bengt Sylvan.

Bygge vid Enebybergs torg

Vissa åtgärder får man dock vänta med, då Danderyds kommun planerar att bygga om vid Enebybergs torg.

Täby jobbar med att få ett bättre flöde mellan signalerna på Täbyvägen och vill samarbeta med skolorna för att minska trafiken under morgon och eftermiddagsrusningen. De strävar även efter att få till en bättre lösning vid Täbyvägen/Enhagsvägen så att fler Täbybor väljer den vägen mot stan.

– Vi vill underlätta för Täbyborna och ge dem fler alternativ än just Enebybergsvägen. Vi tycker självklart att man ska kunna köra Enebybergsvägen, men den frågan råder inte vi över, säger Johan Algernon.

Täby kommun vill även att busstrafiken blir bättre från Skarpäng till Roslags-Näsby. I höst kommer kommunen ha ett möte med Trafikverket.

Bengt Sylvan menar att Täbyvägen/Enhagsvägen borde bli en huvudled för att minska trafiken genom Enebyberg.