Åk helst inte till fjällen. Men om du ändå åker så bör du bo så här – i en egen stuga – tycker smittskyddsläkare Maria Rotzén-Östlund. Foto: Most Photos

Så ska tredje våg efter sportlovet hindras

Det var vid den här tiden förra året som coronapandemin tog fart. Nu är det sportlov igen, och många drar till fjällen. Smittskyddsläkaren är orolig att en tredje våg av smittspridning är att vänta.

  • Publicerad 05:15, 26 feb 2021

Innan sportlovet 2020 var coronaviruset något som drabbade andra länder, långt borta. Men när sportlovsfirarna kom hem från alperna hade en del av dem viruset med sig.

Nu är det dags för sportlov igen, och många planerar för skidresor till de svenska fjällen.

Är det risk för en tredje våg nu?

– En risk finns absolut, men ingen kan säga säkert vad som väntar, och vi är oroade. Vi har en samhällssmitta, och även om vi befunnit oss på en platå i några veckor så finns det alltid en risk att smittspridningen ökar, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén-Östlund.

Folk tröttnar

Data för vecka 6 visade en viss uppgång av antalet smittade mot veckan innan. Hur det utvecklar sig beror nu framför allt på hur vi agerar, menar hon:

– Det är viktigt att vi orkar hålla i. Det har kommit rapporter om fester och att människor börjat slappna av.

Var beredd åka hem

De som åker iväg under sportlovet behöver fortsätta hålla sig till sin sociala bubbla.

– Bo i stuga, inte gå på restaurang, hålla avstånd i skidbacken, säger hon.

Och om någon blir sjuk måste hela familjen vara beredd att packa ihop och åka hem, för att inte belasta sjukvården på orten.

Trångt vid isrinken

Men även de som tillbringar sportlovet på hemmaplan behöver vara vaksamma:

– Vi får hoppas att det fina vintervädret håller i sig, så att man kan vara utomhus. Men även då gäller det att hålla avstånd, jag har hört om isrinkar och andra ställen där man står och flåsar varandra i nacken, säger Maria Rotzén-Östlund.

Elever som reser utomlands på sportlovet sätts i karantän

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Populär fritidsgård hotad när kommunen ska spara

Nyheter Ännu inget nytt avtal för den föreningsdrivna gården i stallmiljö Den föreningsdrivna fritidsgården i stallmiljö är både välfungerande och välbesökt. Dessutom erbjuder den trygghet och meningsfull fritid för många tjejer i åldern 12–18 år. Ändå är den hotad.lördag 17/4 9:55

55+ kan få vaccin – om de kommer på stört

Nyheter Kan skriva upp sig på reservlista för överblivna doser Här kan 55-plussarna få sitt vaccin – om det blir doser över vid dagens slut. Knappt har mottagningen i Slakthusområdet öppnat så hänger de på låset.fredag 16/4 15:20

Sollentuna får 5 nya miljoner till ungdomssatsningar

Nyheter Riktat stöd till sommarjobb, lovskola och lovaktiviteter I går antog riksdagen den nya vårbudgeten. Bland annat anslås riktade statsbidrag åt kommunerna till sommarjobb för unga, lovskola och lovaktiviteter. För Sollentunas del handlar det om 5 miljoner...fredag 16/4 14:40