Tak utomhus. Trädgården lockar tusentals gäster varje kväll. Nu har de löst rökandet inför förbudet. Foto: Izabella Englund

Så ska Trädgården hantera nya rökförbudet

Snart blir det totalt förbjudet att röka på uteserveringar. Men staden vill göra ett undantag för utomhusklubben Trädgården, och låta dem glida på paragraferna. "Överklaganden får visa om vi gjort rätt eller fel", säger miljöförvaltningen.

  • Publicerad 15:04, 11 jun 2019

Den nya lagen börjar gälla den 1 juli. Då blir det förbjudet att röka tobak och e-cigaretter på uteserveringar och i närheten av allmänna entréer.

Folkhälsomyndigheten har gjort klart att det inte blir några undantag. Inte ens när det gäller jättestora utomhusetablissemang som Trädgården, stans största nattklubb, som ligger vid Skanstull.

Men Stockholms miljöförvaltning, vars ansvar det är att kontrollera att de nya reglerna efterlevs, har en annan syn på saken:

– Ja, vi anser att det borde finnas utrymme att vara lite mer pragmatisk när man tolkar lagen. Sedan får eventuella överklaganden visa om vi gjort rätt eller fel, säger Karin Hultman, chef på enheten för inomhusmiljöer.

Risk för gruff

Enligt henne så finns det en stor risk för ordningsproblem och nedskräpning om tusentals gäster ska gå in och ut genom entrén för att blossa.

Därför har Trädgården fått ett klart okej till att avsätta ett särskilt utomhusområde för rökare inne på klubben, trots att Folkhälsomyndigheten sagt nej till sådana undantag.

Stockholms tobakshandlare hårdgranskas

Kravfylld rökruta

Rökrutan kommer dock med massor av krav. Den ska ligga så pass avskilt på området och vara så ventilerad av utomhusluften att det inte finns någon risk att rök når andra gäster.

Och klubbens vakter ska se till att inga gäster tar med sig något drickbart in i rutan.

– Man ska ha väldigt stor serveringsyta utomhus för att det här ska gå att göra. Vi för en dialog med andra större verksamheter, till exempel Pride, om samma sak, säger Hultman.

I mars sa Johan Wiklund, VD på Trädgården, till SVT att man inte tänkte göra något alls inför det stundande rökförbudet. Inga "rökpoliser", inga rökrutor, utan man tänkte lita på att folk sköter sig och säger till varandra. "Vi tror på att individen tar eget ansvar", sa Wiklund då till SVT.

Placering: oklar

Med tre veckor kvar till förbudet vill Trädgården först inte kommentera alls hur man tänkt göra, nu när miljöförvaltningen gett grönt ljus till rökruta.

Efter påtryckningar svarar de via sin pressperson:

"Det kommer att finnas en dedikerad plats för rökning som svarar till de föreskrifter vi fått från berörda myndigheter."

Var på området platsen ska ligga, och hur man ska garantera att miljöförvaltningens krav på till exempel dryckesförbud ska efterlevas, vill man dock inte svara på.

Nya förbudet kan göra hela gator rökfria