Satsning. Karin Fälldin (C), ordförande i Tandvårdsberedningen i Region Stockholm och Hesam Jaafar, klinikchef på Folktandvården i Järva. Foto: Emma Löf Hagström

Så ska tandhälsan bli bättre för barn i utsatta områden

Tandhälsan bland barn är mycket sämre i socioekonomiskt svagare områden. Nu ska de kallas till tandläkaren redan vid ett års ålder.

  • Publicerad 14:57, 6 maj 2022

Förebyggande tandvård har en stor effekt.

– Det är oerhört viktigt att fånga upp barn i riskområden så fort som möjligt. Vi ser i forskning att tidig kontakt med föräldrar gör att det blir stor skillnad i tandhälsan senare i livet, säger Karin Fälldin (C), ordförande i Tandvårdsberedningen i Region Stockholm.

Regionen har nämligen delats in fyra områden för att urskilja var problem med karies bland barn är som störst. Område 1 och 2 har bäst tandhälsa, medan 3 och 4 har sämre.

I dag blir barn i område 1 och 2 kallade till tandläkaren för första gången vid tre års ålder, medan de i 3 och 4 hittills har blivit kallade när de är två år. Den första maj började dock en ny satsning, som innebär att barn i område 3 och 4 blir listade och kallade redan vid ett års ålder.

Koppling till socioekonomi

Man har sett en tydlig koppling mellan socioekonomi och tandhälsa, där område 3 och 4 i princip uteslutande består av socioekonomiskt svagare områden.

I Rinkeby hade till exempel 7,6 procent av treåringarna hål i tänderna år 2020, medan motsvarande siffra på Södermalm var 1,2 procent.

Enligt Karin Fälldin är hål i mjölktänder en riskfaktor även för att få hål senare i livet.

– Tänderna är inte heller en ö, vi ser samband med socioekonomi och dålig hälsa generellt, som ökad risk för diabetes, barnfetma, hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns en hälsoklyfta som är extremt viktig att jobba för att motverka.

Hesam Jaafar, klinikchef på Folktandvården i Järva. Foto: Emma Löf Hagström

"Allt hänger ihop"

Hesam Jaafar är klinikchef på Folktandvården i Järva, som ligger i Rinkeby. Han välkomnar initiativet.

– Det man vet säkert är att förebyggande tandvård har en stor effekt. Vi har sett att det är oerhört viktigt att fånga upp barn tidigt, göra en riskbedömning och ge information och kunskap till de föräldrar som behöver den som mest.

Han tror att skillnaderna mellan olika områden kan ha flera olika orsaker.

– Här i Rinkeby möter vi många gånger invånare som kanske inte har samma vana från sitt hemland av hur man tar hand om barns tänder. Så fort man lär sig blir det dock ofta väldigt bra, säger han.

Om de som kallats inte dyker upp på sin tid har kliniken olika rutiner för att fånga upp barnen.

– Precis som skola eller barnavårdscentralen är tandvården en viktig institution dit alla barn kommer. Dyker någon inte upp är det något vi som samhällsaktör måste uppmärksamma. Ofta löser det sig när vi kommer i kontakt med föräldrarna, men ibland händer det att vi får skicka ett orosbrev, säger Hesam Jaafar.

Han berättar att de talar femton olika språk på kliniken, vilket underlättar kommunikationen. De har också rutiner för att jobba uppsökande, bland annat genom att ge information till föräldrarna när de kommer med äldre syskon. 

– Om du har friska tänder ökar du möjligheten till en bättre allmänhälsa och mår generellt bättre. Då är chansen större att det går bättre i skolan, och att du får fler möjligheter i samhället – allt hänger ihop. Därför är det här så oerhört viktigt.

Klinikchef Hesam Jaafars bästa tips

✓Borsta tänderna påbarnet redan från första tanden tittar fram. För några kan det vara redan vid sex månader, för andra när man passerat ett år.

✓Borsta varje morgon och kväll, påkvällen ska det vara det sista man gör, helst ingen välling eller annat efteråt.

✓Vänta ett tag med attäta efter tandborstningen på morgonen.

✓Tänk påvad barnet äter, var försiktig med sockret och tänk på att socker finns i det mesta, inte bara i godis. Läs på innehållsförteckningen; till exempel är ketchup och honung livsmedel med mycket socker som man ofta missar.

✓Tänk på hur ofta barnet äter så att det blir paus mellan måltider och inte så mycket småätande.

Visa merVisa mindre

Mer om satsningen

Initialt läggs två miljoner på satsningen.

När den nått full drift förväntas tidigareläggningen nå ut till cirka 4 400 barn per år, viket motsvarar cirka 16 procent av regionens barn. Resterande 84 procent är i grupp 1 eller 2.

Andelen 3-åringar med hål i tänderna år 2020:

Södermalm 1,2 %

Ekerö 1,4 %

Hägersten 1,7 %

Botkyrka 6,42 %

Rinkeby- Kista 7,6 %

Skärholmen 7,7 %

Visa merVisa mindre