I vår ska isbanan på Täby torg förvandlas till en grön matta istället, enligt kommunen. Foto: Åsa Sommarström

Så ska Täby torg bli en oas

Täbys nya torg har häcklats med orden ”Döda torget”. Kanske kan ändå kommunens senaste planer blåsa liv i platsen. Vad sägs om en grön oas i mitten och torgdagar i sommar?

  • Publicerad 08:19, 17 feb 2017

Täbyborna har inte varit helt nöjda med det nya torget utanför Täby Centrum. Platsen har ännu inte blivit det mysiga vardagsrum som var tanken utan har istället ofta känts ödsligt.

”Bortkastade pengar”

”Försöken att göra Täby torg till ett levande torg har varit många och fruktlösa. Det har som regel bestått av att hitta aktiviteter av olika slag för att locka dit folk. Detta har varit fullkomligt bortkastade pengar”, tycker insändarskribenten GVH och föreslår att kommunen ska gräva upp hela torget och göra park.

Stadsträdgårdsmästare Poa Collins anser att Täby torg fyller sin funktion. Det behövs en öppen plan där många människor kan samlas, till exempel vid löparlopp.

På vintrarna finns dessutom en isbana på torget och tanken är att den ska ersättas av en grön plätt i vår.

– Ja, det är en tanke vi har att skapa en aktivitetsyta för övriga året. Vi behåller ramen och istället för isbana så bygger vi upp konstgräs, förklarar Poa Collins.

Torget ska bli grönare

En park med gräsmattor och stora planteringar finns däremot inte på kartan, enligt Po Collins. Under torget ligger garage så det är inte fysiskt möjligheter att anlägga tunga växtbäddar där.

– Vi ska skapa en liten sittoas med våra bistromöbler, blommor och vissa gröna inslag för att mjuka upp torget till denna säsong.

LÄS MER: Kommun och Täby Centrum bråkade om kostnader för torget

Vill ha dansbana

En annan insändarskribent som hört av sig till Mitt i Täby är mer positiv till kommunens försök att skapa ett levande torg. Skridskobanan har bidragit till liv på torget. ”I stället för att riva och bygga upp nästa vinter, har jag ett förslag att den förvandlas till dansbana eller gympasal för allmänheten”, skriver signaturen ”Heja Täby torg”.

Vad tycker du om förslaget att göra dansbana eller ha utegympa på torget?

– Jo, jag har fått förslag tidigare med utegym, men dansbana är nog första gången jag hör. Vi vill ha en frihet på torget utan att möblera upp fast. Men det är en kul idé med utegympa, säger Poa Collins.

Alla idéer för att skapa aktiviteter på torget är välkomna. Tidigare har det varit både julmarknad och basketfest på torget. Kommunen behöver inte heller vara arrangör utan torget är allmän plats, framhåller Poa Collins.

– Vem som helst får söka polistillstånd för att nyttja torget.

Blir torgmarknad i år

I år kommer det dessutom att hållas marknad på Täby torg. Kommunen har tidigare sagt att de förberett för 50 torgplatser. Fem lördagar i sommar ska det bli kommers med möjlighet för både företag, föreningar och privatpersoner att hyra säljbord, enligt medarrangören Stockholmsmarknader.

– Det finns definitivt ett sug efter en sådan här marknad i Täby. Täby Centrum finns ju för den som vill handla, men ibland vill man ha lite mer strosande och upplevelser utan att behöva åka in till stan, säger Maria Wiberg, arrangör på Stockholmsmarknader.

Varför fastnade ni som marknadsarrangör för Täby torg?

– Det är ju ett sådant himla bra läge. Det är egentligen ett väldigt trevligt torg, men det har fått lite skäll. Man har tyckt att det inte händer något där och det har fått heta ”Döda torget”, men det passar för folkliv och det är ett bilfritt torg.


Vad tycker du? Tyck till i ämnet – eller i ett helt annat ämne! Skriv din debattartikel eller insändare här!

Eller håller du inte med? Skriv en replik här.

Fakta

Marknad på Täby torg

I år planeras för mer kommers på Täby torg på lördagar då kommun tillsammans med Stockholmsmarknader arrangerar marknad vid fem tillfällen: kl.12-16 den 29 april, 27 maj, 29 juli, 26 augusti och 30 september. Tanken är att både småföretagare, hantverkare, designer föreningar och privatpersoner ska kunna hyra säljplats för att sälja saker eller ha loppisbord.

 

Källa: Stockholmsmarknader
Visa merVisa mindre