Så ska stockholmarna odla sina egna grönsaker

Landstinget har finansierat ett nytt projekt som ska ta reda på om det är möjligt att odla stora mängder frukt och grönt åt stockholmarna – i stadsmiljö.

  • Publicerad 07:57, 28 maj 2018

Kan tio procent av stockholmarnas behov av frukt och grönt tillgodoses genom produktion inom stadens gränser?

Den frågan vill Stockholms stad ta reda på genom ett nytt projekt som nu beviljats stöd av Stockholms läns landsting på 300 000 kronor.

Projektet ska bland annat resultera i ett förslag på en färdplan för att kunna nå tio procents stadsproducerade livsmedel. Det ska även undersökas vilka platser i staden som skulle kunna vara bäst lämpade för just stadsodling.

Växande alternativ

Odlingar i stadsmiljö är på uppgång i Stockholm.

I bergsrummen under Liljeholmskajen odlar företaget Urban Oasis grönsaker och örter på 60 kvadratmeter underjordisk åker, och företaget Grönska odlar sedan ett par år basilika i en källare i Hammarbyhöjden.

Ett annat odlingsföretag är Plantagon som onsdagen den 29 maj inviger sin underjordiska farm i källaren på DN-skrapan på Kungsholmen.

På 600 kvadratmeter kommer grönsaker och örter odlas på ett system som gör det möjligt för plantor att odlas vertikalt, alltså ståendes på höga pelare. Allt för att maximera ytan.

Tanken är att sälja grödorna vidare till närliggande mataffärer och restauranger.