2021 fanns 533 äldre med behov av vård- och omsorgsboende, i Hägersten-Älvsjö. 2023 väntas antalet vara 580 – en ökning med 47 personer på bara ett par år.

Och kurvan kommer fortsätta att stiga. 2030 väntas cirka 670 åldringar behöva vård- och omsorgsboende i stadsdelen. 2040 är siffran 880.

Det innebär en ökning med 68 procent på 20 år.

Bakom siffrorna finns sköra, sjuka och i vissa fall dementa åldringar. Kerstin Malmport, tf äldreomsorgschef i Hägersten-Älvsjö, är viss om att det kommer att finnas tillräckligt många boendeplatser för dem.

– Grunden är att de äldre ska vara självständiga och självbestämmande så länge som möjligt och kunna bo kvar hemma. Det förebyggande arbetet är därför otroligt viktigt. Men samtidigt kommer fler att behöva vård- och omsorgsboenden i framtiden och då ska de få det. Vi har en tydlig planering för det, i samarbete med äldreförvaltningen.

Nybyggnad behövs

Prognosen finns i "Boendeplan för äldre i region Västra Söderort 2023 med utblick mot 2040." I den konstateras att behoven är täckta under de närmsta åren, både i Hägersten-Älvsjö och Skärholmen (vars förvaltningar gör planen tillsammans).

Sedan blir det kärvare. Därför utreds en ombyggnad av Fruängsgårdens C-hus, som i dag är servicehus, till vård- och omsorgsboende.

Under 2030-talet behövs också nybyggnationer. Här är planen vagare, men ett konkret byggprojekt finns. Det är i Skärholmen, där bolaget Danator ska ha byggt klart ett vård- och omsorgsboende med 54 platser 2028.

– Vi behöver bygga nytt på sikt. Men vi måste också modernisera de boenden som finns. De ska uppfylla dagens krav och vi måste tänka över hur dagens och framtidens äldre vill bo, säger Anneli Rydström, utredare vid Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning.

Många får avslag

I nuläget täcker alltså antalet platser på vård- och omsorgsboendena i Hägersten-Älvsjö behovet, enligt förvaltningen. Men faktum är att många får avslag. 2021 fattades 336 beslut, varav 18 procent fick avslag. Det är betydligt högre än snittet för staden, som var 12 procent.

Även tidigare har Hägersten-Älvsjö (och Hägersten-Liljeholmen före sammanslagningen med Älvsjö 2020) legat en bra bit över snittet för staden.

Kerstin Malmport menar att stadsdelsförvaltningen inte är för tuff, utan följer den lagstiftning som finns.

– Vi är myndighetsutövare och följer lagstiftning, rättspraxis och stadens riktlinjer. Om vi skulle börja bevilja mer på grund av att det finns lediga platser – hur skulle vi då göra när inga lediga platser längre finns kvar? Det skulle inte fungera, säger hon.

Lättare för 85-plussare

När det gäller 85-plussare har dock antalet avslag minskat markant det senaste året, både i staden som helhet och i Hägersten-Älvsjö. Här fick 13 procent avslag 2021, att jämföra med 19 procent 2020. Det beror på nya riktlinjer för de allra äldsta, beslutade av politikerna i stadshuset.

– Jag tycker att det visar att vi följer riktlinjerna. I de nya riktlinjerna uppmanas vi att vara extra uppmärksamma på helheten när det gäller de som är 85 plus och då är vi det, säger Kerstin Malmport.

Att få en plats på servicehus är däremot svårt, trots att en överkapacitet finns. 24 av 32 beslut innebar avslag år 2021 (75 procent, att jämföra med 48 procent för staden som helhet). Det har inte varit lättare tidigare år. Kerstin Malmport hänvisar återigen till lagen och stadens riktlinjer – de sökande är helt enkelt inte berättigade.

Satsar på seniorbostäder

Därför planerar man att bygga om Älvsjö servicehus och en del av Fruängsgårdens servicehus till moderna seniorboenden, som inte kräver biståndsbedömning.

– Det gör att fler kan få tillgång till bostäderna. Sedan söker man den hemtjänst man behöver och får den i sin egen bostad. De seniorboenden som redan finns är populära. Det är en boendeform som passar många och som har framtiden för sig, säger Anneli Rydström.