I valdistriktet Skarpnäck beräknas nästan 4 000 utländska medborgare få rösta. Foto: Mostphotos

Så ska stadsdelen få fler att rösta

Valdeltagande ska öka. Det uppdraget har stadsdelsförvaltningen fått av Stockholms stad. Nu planerar de riktade insatser för att nå ut till utländska medborgare som får rösta i kommun och landsting.

  • Publicerad 16:05, 24 okt 2017

Utländska medborgare som har rösträtt i kommun- och landstingsvalen blir allt fler. Nästa år beräknas totalt 76 558 utländska medborgare i Stockholms stad få rösta lokalt. I valdistriktet Skarpnäck beräknas siffran uppgå till 4 000.

Emellin ska rösta i Sverige för första gången

– Vi har i uppdrag att öka valdeltagande. För att uppnå det har vi ett antal löpade aktiviteter som vi drar igång. Men vi får också hjälp av Stockholms stad och valmyndigheten med att ta fram underlag på olika språk som läggs ut på publika platser, säger Victoria Callenmark tf stadsdelsdirektör i Skarpnäck.

Informationskvällar kan öka deltagandet

Inför kommande val funderar de även på mer aktiva och riktade insatser.

– Man kan tänka sig att stadsdelen är aktiv och bjuder in olika grupper. Och samverkar med föreningslivet som ju möter de här personerna. Man skulle exempelvis kunna ha informationskvällar på kulturhuset där man får ställa frågor till personer som kan ens modersmål.

– Det är ju en grundläggande demokratiskt rättighet att man har kunskaper om hur man kan utöva inflytande och vara delaktig i den stadsdel där man bor. Och vi kommer att vara aktiva i det men jag kan inte säga exakt hur än, säger Victoria Callenmark.

Fakta

Även de får rösta i kommun och landsting

Utländska medborgare som har varit folkbokförda i Sverige i minst tre år har rätt att rösta i kommun och landstingsvalet.

Är man medborgare i ett EU-land eller i Island eller Norge räcker det med att man är folkbokförd här.

Källa: Valmyndigheten