Det är 33 miljoner kronor som staden får i statsbidrag det här året för att minska risken för barn och unga att dras in i eller drabbas av kriminalitet i utsatta områden.

Pengarna gör bland annat att fler socialarbetare kan arbeta på plats i skolorna till exempel för att få tillbaka elever med väldigt hög frånvaro till klassrummen, uppger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

– De kan aktivt gå hem och hämta barnet och jobba med föräldrarna kring hur de ska agera med läggtider och läxläsning. Det viktigaste är att ge de här unga personerna ett framtidshopp genom att de går i skolan och klarar betygen och inte ligger hemma och sover eller strular runt någon annanstans, säger Jan Jönsson.

Satsning på utsatta områden i hela länet

Han vill också att fler socialsekreterare ska åka med polisen på helger och kvällar för att snabbare fånga upp minderåriga som är i riskzonen.

https://www.mitti.se/nyheter/socialsekreterare-flyttar-in-pa-polisstationen/reptkw!DgUbp4CndGT3ZW8WAsnhwA/

Det ska också bli fler fältassistenter och fler som jobbar med kriminella som vill hoppa av.

Insatserna riktas bland annat mot Järva, Skärholmen, Farsta och Östberga men kommer att öka tryggheten i hela stan, menar Jan Jönsson, som också hoppas att de statliga pengarna, som delas ut till flera kommuner i länet, ska göra skillnad i hela Storstockholm.

– Kan man göra satsningar på många områden samtidigt har det större effekt eftersom det finns spridningseffekter mellan områden. Jag hoppas att man nu kan ta ett helhetsgrepp över alla utsatta områden i hela länet, säger Jan Jönsson.

Stöttas av staten i tre år

Årets bidrag till Stockholm är nästan lika stort som stadens egen utökning av budgeten till socialtjänstens barn och ungdomsverksamhet för 2021 på 36 miljoner. Lika mycket pengar läggs till från staten till kommunen under 2022 och 2023. Det kommer att spela roll för att stoppa nyrekryteringen till gängen, tror Jan Jönsson.

–  Ja, jag både tror och hoppas det även om det inte ensamt räcker med den här typen av förebyggande insatser. Skolorna behöver också uppbackning av polis till exempel där det förekommer knarkhandel i nära anslutning till skolor. Då krävs det att polisen är på plats och håller de här individerna borta för det är ju så rekryteringen går till, säger han.