Så ska staden få bort snusket från barnens lekplats

Personer som sover på Gustav Vasa skolas gård använder barnens sandlåda som toalett. Nu ska lekplatsen på gården hägnas in för att få bort problemen.

  • Publicerad 16:09, 20 feb 2020

Människor som sover över på Gustav Vasa skolas skolgård är ett återkommande problem. De använder dessutom barnens sandlåda som toalett, något som StockholmDirekt var först med att berätta.

Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB), som äger och förvaltar merparten av Stockholms stads skolor och förskolor, bekräftar den bilden.

– Det har förekommit att EU-migranter har bott på skolgården och förorenat, så då måste vi vidta åtgärder, säger styrelseordförande Peter Jönsson.

Stängsel ska upp

Redan nu går ordningsvakter på skolgården för att försöka få bort de som sover där. Och varje morgon när någon eller några har sovit där saneras sandlådan.

– Vi kommer dessutom sätta upp ny belysning och tillsammans med skolledningen ska vi hägna in delar av skolgården så att obehöriga inte kan komma in där, säger Peter Jönsson.

Det som hägnas in är sandlådan och den plats bredvid där människorna har sovit. Lekytan hålls öppen på dagen och låses på natten. Att stänga hela skolgården är inte aktuellt.

– Vi vill ha öppna skolgårdar och att allmänheten ska kunna använda dem även efter skolans stängning. Men är det så att skolan inte bedömer att det är hållbart så kan vi göra sådana åtgärder som att stängsla in delar, säger Peter Jönsson.

På måndag ska stängslet vara på plats på Gustav Vasa skola. I helgen ska också sandlådan storstädas.

Helt oacceptabelt

Ordföranden i stadsdelsnämnden Petra Gardos (M) berättar att föräldrar hörde av sig till henne i måndags om problemen på skolgården.

– Det är helt oacceptabelt att man använder våra skolgårdar, lekplatser och andra allmänna ytor som toalett och vi måste agera direkt. På lång sikt måste lagstiftarna ändra lagar så att polisen ges nya och andra möjligheter att agera mot de här personerna och de här företeelserna, säger hon.

Vad säger du om att man måste stänga en öppen plats i Vasastan?

– Det är klart att det är tragiskt att vi måste inskränka på allmänhetens frihet. Men jag anser att det står i proportion till vad barnen får utstå, säger Petra Gardos.

Men det är inte bara på Gustav Vasa skola problemet finns. Varje morgon ska det saneras när någon har övernattat på skol- eller förskolegårdar i stan.

– Så fort vi får en signal från skolan om att något har hänt så kommer vi ut direkt. Just det här med EU-migranter är inget nytt utan det pågår över hela staden, säger Peter Jönsson.