Foto: Sofia White

Så ska Spånga få fler att rösta

Civila rådet är en ny satsning som ska få upp valdeltagande i Spånga-Tensta. Igår höll de sitt första möte.

  • Publicerad 16:02, 21 aug 2015

Stolarna räcker knappt till. Ett tjugotal föreningsrepresentanter har blivit inbjudna till Blå huset i Tensta och det första mötet med nya Civila rådet. 4, 5 miljoner satsats på rådet som ska öka valdeltagandet i området Spånga-Tensta med hjälp av föreningar.

– Titta på kvinnorörelsen, kärnkraftsrörelsen och arbetarrörelsen; föreningslivet är starkt kopplat till demokrati och valdeltagande, säger Awad Hersi, ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Tre workshops

Under tre workshops i höst ska föreningarnas representanter komma fram till en aktivitet att satsa på som kan öka röstdeltagandet.
– Många av oss har tankar om området och vad som är viktigt att bygga och utveckla. Går flera föreningar ihop blir vi en starkare röst, säger Seluah Alsaati från ABF.

Rådet ska fokusera särskilt på kvinnligt deltagande.
– Det talas mycket om tjejers livsvillkor i förorten. Men det är viktigt att vi själva som bor här berättar om våra erfarenheter, inte folk utifrån, fortsätter Seluah Alsaati.

Stor mataffär saknas

Och redan på det första mötet dyker förslag upp.
– Vi har ingen stor mataffär i närheten. Jag ser mammor med barnvagnar fulla med matvaror som måste åka långt med bussen för att handla, säger Ali Mussen från somaliska föräldrar och modersmålsföreningen.

Genom att dra igång en folkrörelse kring livsförbättrande projekt i området ska rådet stärka tilltron till demokratin. Något som många har försökt med tidigare.
– Det finns en trötthet på orten, projekt kommer och går men man kan ju inte bara ge upp, säger Karen Austen på Kansliet för mänskliga rättigheter och demokratiutveckling.

"Projektmisshandlat område"

– De här områdena är projektmisshandlade. Men jag kommer ihåg ett projekt som faktiskt fungerade. Till exempel skapade vi en kedja där alla ringde två vänner och bad dem rösta. Det fungerade, säger Burhan Yildiz, ordförande i kurdiska föreningen.

Föreningsrepresentanterna ska nu gå tillbaka till sina föreningar och bestämma sig för om de ska vara med på de tre träffarna i höst.

Vilka får vara med?

Eftersom det finns flera hundra registrerade föreningar i Spånga-Tensta har inbjudan till rådet endast gått ut till de mest relevanta föreningarna. Vill din förening vara med? Hör av dig till Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning för mer info.