Mikael Runsiö, vd på Södersjukhuset, föreslår krafttag för att patienter inte ska behöva bli kvar på akuten. Foto: Christian Lärk

Så ska Sös få fart på akutflödet: egen närakut och geriatrik

Rosenlunds närakut flyttas till Södersjukhuset, egen geriatrik, och personal i tjänst i öppenvården på helgerna så att patienter kan skrivas ut. Så vill Mikael Runsiö, vd på Sös, få bukt med det hårda trycket på akuten.

  • Publicerad 20:45, 24 jan 2020

Nu har Södersjukhuset tröttnat på propparna som gör att patienter blir kvar på akuten i väntan på vårdplats.

De vill nu inrätta egna geriatriska vårdavdelningar för äldre, som annars blir liggande på akutmottagningen då det ofta är fullt på de geriatriska sjukhusen.

De vill också att kommunernas hemtjänst, vårdcentralerna och hemsjukvården är riggade så att utskrivningsklara patienter kan få åka hem även på kvällar och helger.

Den höga belastningen är ju inte en engångsföreteelse

Mikael Runsiö

– De här åtgärderna har legat i luften ett tag. Den höga belastningen under trettonhelgen är ju inte en engångsföreteelse. Patienter ska inte behöva vänta i den omfattningen, säger Mikael Runsiö, vd vid Södersjukhuset.

Ingen tar emot patienterna

Han säger att de har gjort vad de kan för att förbättra de interna flödena på sjukhuset. Men vad hjälper det när ingen kan ta emot de patienter som akutpersonalen har vårdat klart.

– Vi har gott samarbete med de geriatriska sjukhusen, men det blir ofta en fördröjning i väntan på besked om de kan ta emot en patient eller inte. Då är det en fördel att ha en egen enhet. Äldre har ju också ofta flera sjukdomar och det behövs geriatrisk kompetens, säger Runsiö.

Öppenvård måste hålla öppet

De patienter som skulle kunna åka hem, om det bara gick att få kontakt med vårdcentral, hjälpmedelscentral eller kommunens hemtjänst, blir också kvar i väntan på att det ska bli vardag.

Mikael Runsiö menar att även kommun och öppenvård måste ha personal i tjänst på obekväma arbetstider, en fråga som sjukhuset dock inte äger, utan den måste Region Stockholm och kommunerna driva.

Servicen och tillgängligheten är för dålig

Mikael Runsiö

– Vi kanske inte behöver skriva ut patienter på nätterna, men på lördagar och söndagar. Annars fylls det på med patienter under helgen och det blir tjockt även på måndagen, säger han.

Mellan raderna kan man ana att måttet är rågat.

– Vi värnar om patientsäkerheten, men servicen och tillgängligheten är för dålig. Vi måste försöka få ordning på det här. Men vi vill inte skylla på någon, utan vi måste hjälpas åt, säger han.

Vill att närakuten flyttar in

Planen är också att Rosenlunds närakut flyttar in i anslutning till den nya stora akutmottagning som tas i bruk på Södersjukhuset i vår.

– Det skulle ha många fördelar. Patienterna kommer till rätt dörr direkt och kan hänvisas till rätt vårdnivå från början, och det blir en större avlastning för akuten. Dessutom finns resurser på plats, som röntgen och laboratorium, och det är nära till kollegor att konsultera.