Kultur. Fler av Solnas barn och unga ska få ta del av kultur. Foto: Mostphotos

Så ska Solnabarn bli nyfikna på finkultur

Opera och jazz för barn – ja visst. Solna stad hoppas väcka kulturintresset i grundskolan med gratis prova på-lektioner och mer kultur i undervisningen.

  • Publicerad 16:15, 3 jun 2021

Något som är "udda" och nytt, kanske jazzmusik, kan vara en väldigt häftig upplevelse inte minst hos lågstadiebarn

Med start i höst ska Solnas barn och unga ha möjlighet att prova på instrument, dans, teater och annat ur Solna Kulturskolas utbud.

Målet är att nå grupper som inte i dag söker sig dit, som nyanlända och andra barn utan anknytning till kultur.

– Kulturskolan är full med över 2 000 elevplatser. Men det finns ett tydligt mönster bland dem som kommer. Vi har länge haft en känsla av att de som skulle behöva det mest inte hittar dit för egen maskin, säger Peter Edholm (L).

Kommer till skolorna

Idén med "Öppen kulturskola" är att kulturskolan ska komma till skolorna och uppmuntra elever att på fritiden testa olika kulturyttringar gratis.

Samtidigt ska det befintliga konceptet Solna kulturintroduktion, där skolor kan boka tillexempel skolbio och bibioteksbesök, byggas ut.

Skulptur, skrivarverkstad eller finkultur, inget spikat men tänket är brett.

– Det kan handla om föreställningar på Kungliga Operan och Confidencen eller besök på Filmstaden. Målet är att alla barn som går ut grundskolan ska ha fått bekanta sig med olika kulturuttryck, säger Marianne Damström Gereben (L).

Gillar barn opera?

– Jag tror det beror på hur det presenteras för dem. Det finns en nyfikenhet hos barn och den vill vi ta tillvara på. Ju tidigare desto lättare för många att få möta tillexempel klassisk musik eller opera, säger Marianne Damström Gereben.

– Något som är "udda" och nytt, kanske jazzmusik, kan vara en väldigt häftig upplevelse inte minst hos lågstadiebarn. Man pratar om det i klassen innan, bygger upp en förväntan och diskuterar det efteråt. Då kan barnen vara väldigt upprymda, säger Peter Edholm.

Kan anställa fler

Öppen kulturskola och Solna kulturintroduktion sker inom budgetramarna.

– Tar det skruv, som vi hoppas, får vi se om vi behöver anställa fler pedagoger. Det kommer att göras en utvärdering efter ett halvår, säger Peter Edholm.

2 400 elever

Cirka 2 400 barn och unga deltar i Solna kulturskola.

Terminsavgiften är 825–1 775 kronor.

Stadens budget för Kulturskolan är cirka 17,7 milj kronor (2020).

Källa: Solna kulturskola, Solna stad

Visa merVisa mindre