Grönskan är viktig för den urbana utvecklingen. Foto: Arkivbild

Så ska Sollentuna bli ännu mera grönt med nya planen

Fågelkvitter i en park en tidig sommarmorgon. Humlesurr i häggbusken på väg till jobbet, lunch på en parkbänk och pulka bakom huset. De gröna ytorna och ett fungerande ekosystem i staden är viktigt för allt levande. Nu har Sollentuna kommun antagit en plan för hur dessa ska bevaras och utvecklas.

  • Publicerad 05:00, 1 jul 2020

Sollentunas plan Urban Grönstruktur ska vara ett kunskapsunderlag för till exempel just utveckling av nya stadsdelar.

– När Sollentuna förtätas är det viktigt att vi arbetar aktivt för att säkra och förstärka gröna stråk och på så sätt stärka den biologiska mångfalden. Ett konkret exempel där vi arbetar med detta är Södra Häggvik, en stadsdel som efter omvandlingen till stad kommer bli grönare än den är idag, säger Moa Rasmusson (L), ordförande samhällsbyggnadsnämnden.

Underlätta för djur att hitta boplats

Det kan till exempel handla om så konkreta saker som naturupplevelser och möjlighet att odla.

Men också att tjäna den biologiska mångfalden och djurlivet genom att ha en sammanhängande grönstruktur som gör det lättare för djur att hitta boplatser och föda.

Viktig för helheten

Enligt planen fyller grönområdena också en viktig roll i att skapa en bättre miljö rent generellt genom att ge skugga, renare luft och agera bullerdämpande.

Planen var ute på samråd under december 2019 och antogs i kommunfullmäktige i juni 2020.

Planen ska enligt kommunen vara ett kunskapsunderlag för bland annat översiktsplanering, detaljplanering, projektgenomförande, bygglov och skötsel.

 

 

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Skarp kritik mot covidvården på äldreboenden

Nyheter Läget i Region Stockholm extra allvarligt enligt stor granskning Äldre i Region Stockholm som drabbades av covid-19 på sina äldreboenden och avled fick inte rätt vård och behandling. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg.onsdag 25/11 17:00

Gängledare gripen för mordförsök

Nyheter Mordförsök i våras En man som polisen anser vara i ledarskiktet i ett nätverk i södra Stockholm har gripits.onsdag 25/11 13:37