Så ska SOK vända politikens nej till OS

Trots den nya politiska ledningens nej till vinter-OS i Stockholm 2026 fortsätter Sveriges olympiska kommitté, SOK, sin satsning. Nu börjar ett övertalningsarbete för att omvända politiken, men tiden är knapp.

  • Publicerad 17:55, 17 okt 2018

Det nya grönblå styret i Stockholms stad var tydlig när de presenterade sin politik för staden de närmsta fyra åren: De säger nej till vinter-OS i Stockholm 2026.

Men Sveriges olympiska kommitté, SOK, har inte givit upp hoppet. På onsdagen höll de en presskonferens på Stockholms stadion där de presenterade budgeten för ett möjligt spel.

– Förutsättningarna har ändrats. Nu har vi ett projekt där skattebetalarna står för 0 kronor av kostnaderna och där Stockholms stad inte behöver investera eller bygga något, sa Richard Brisius, vd för SOK:s kampanj.

Tyngsta argumentet: Inga skattepengar

I stället kommer större delen – av de beräknade kostnaderna 13,1 miljarder kronorna – komma direkt från Internationella olympiska kommittén, IOK. Resten ska finansieras av licenser, biljettförsäljningar och sponsorintäkter.

Nu börjar ett intensivt arbete för SOK för att omvända Stockholmspolitikens nej.

– Naturligtvis hörsammar vi nej:et men vi har redan nu inlett samtal med politiken, sa Richard Brisius till SVT efter presskonferensen.

Här är SOK:s plan för OS i Stockholm 2026

Då måste politiken ha övertalats

Men tiden är knapp. Den 11 januari är sista datumet för att lämna in OS-ansökan med flera bärande garantier, exempelvis en statlig säkerhetsgaranti.

För att ge säkerhetsgarantin och därmed klartecken till en svensk OS-ansökan har Socialdemokraterna och Moderaterna på riksnivå tidigare sagt till TT att de vill ha en samsyn i frågan mellan alla parter, både på kommunal och på statlig nivå.

Ska hyra en OS-by

På presskonferensen presenterades även mer detaljerad information kring planen för platser och arenor vid ett möjligt OS i Stockholm.

SOK:s plan är till exempel att hyra en OS-by för de aktiva, och därmed undvika att bygga upp en helt ny.

Beräkningen är att det krävs cirka 900 lägenheter och SOK utreder nu Järfälla, Huddinge och Flemingsberg som möjliga platser att hyra lägenheter på.

Enligt SOK finns redan 90 procent av de arenor som behövs. Men på önskelistan finns ett skidcentrum samt en ny hall för ishockey, konståkning, curling och skridskor.

Möjliga alternativ för skidcentret är det nuvarande längdskidspåret i Bisslinge i Sollentuna eller friområden i Hamra i Botkyrka. Den nya hallen kan hamna i antingen Järfälla, Sollentuna, Botkyrka eller Gubbängen där en bandyhall i dag redan finns.