Visionsbild på station Sofia som planeras ligga i Stigbergsparken. Foto: Region Stockholm

Så ska Södermalms nya t-banestation byggas

Nu visar Region Stockholm upp en ny bild över hur den nya, djupgående, tunnelbanestationen i Sofia är tänkt att se ut.

  • Publicerad 14:02, 11 nov 2019

Station Sofia, som är en av de nya tunnelbanestationerna på den nya sträckningen av blå linje mot Nacka och Söderort, kommer ligga cirka 100 meter under jord vilket gör det till den djupaste stationen i Stockholm. Nu släpper Region Stockholm en ny skiss för att försöka förtydliga hur stationen är tänkt att fungera, se nedan.

Överklagan av nya tunnelbanan dras tillbaka

Framförallt är det åtta stora, och snabba hissar som ska frakta folk mellan perrong och parken. Resan ska ta cirka 30 sekunder.

Men det kommer även finnas trappor. De, samt hissarna kommer läggas i ett stort schakt. Men trapporna lär enbart användas i nödsituationer, enligt Region Stockholm.

– De åtta hissarna är både vanliga vardagshissar och utrymningshissar i en nödsituation. Det finns då även möjlighet att ta trapporna. Men 100 meter är ungefär lika långt ner som Skatteskrapan är hög, så hissarna är första alternativet även i ett sådant läge, säger Andreas Burghauser, projektchef för tunnelbanan på Södermalm.

Hembygdsförening protesterar mot t-baneplan

Stationen är omdiskuterad, förutom kring det djupa läget även för att stationsbyggnaden planeras i Stigbergsparken vilket lett till en del protester.

Så här är station Sofia tänkt att byggas. Foto: Region Stockholm