Sigtuna kommun arbetar hållbart genom flera olika saker. Foto: Mikael Andersson

Så ska Sigtuna bli en hållbar kommun

Sigtuna ska vara en hållbar kommun att leva i. Det arbetet ska finnas med i allt arbete som görs i kommunen.

  • Publicerad 20:35, 24 maj 2021

Nyckeln till vår framgång är att vi arbetar både på bredden och på djupet med hållbarhetsfrågor.

I allt som Sigtuna kommun gör ska hållbarhetsperspektivet finnas med. Kommuner har inga krav att göra en årlig hållbarhetsredovisning, till skillnad mot större företag.

Men Sigtuna kommun har för första gången lagt in en hållbarhetsredovisning i årsredovisningen för 2020 som klubbades av kommunfullmäktige i slutet av april.

– Det känns fantastiskt att Sigtuna för första gången presenterar en hållbarhetsredovisning eftersom vi prioriterar hållbarhetsarbetet högt och syftet med redovisningen är att synliggöra det, säger Gill Brodin (C), ordförande i Agenda 2030-utskottet till kommunens hemsida.

Så hur jobbar kommunen med hållbarhet? Ett par exempel är att skolornas kökspersonal har utbildats i hur matsvinnet kan minskas. Under 2020 minskade också matsvinnet med 21,4 procent.

Ett annat exempel är att det installerats ett nytt fyrfackssystem för hushåll. Det innebär att kommuninvånare bland annat kan sortera matavfall, restavfall, förpackningar och glas i anslutning till sin bostad. Även en ny, större återvinningscentral har öppnats i kommunen.

– Tanken är att visa på vad som gjorts och ska göras. Förhoppningen är att det även ska inspirera invånarna i Sigtuna. Vi har stort fokus på målen i Agenda 2030 och i vårt hållbarhetsarbete inkluderas såväl miljö som social och ekonomisk hållbarhet, säger hon.

Men hållbart innebär inte bara sopor och sortering. I nybyggda Brageskolan har solpaneler som producerar förnybar energi installerats på taket. Nya byggen ska också använda miljömärkt byggmaterial.

Arbetet med segregation, trygghet och dialog med kommunens invånare kopplas också till hållbarhetsarbetet i årsrapporten.

– Nyckeln till vår framgång är att vi arbetar både på bredden och på djupet med hållbarhetsfrågor till exempel med allt från hållbara måltider i skolan, arbetet mot segregation, barns rättigheter, vattenkvalitet, minskning av mikroplaster och kemikaliesmart förskola, säger Helen Kavanagh Berglund, biträdande kommundirektör.

Polisen söker vittnen efter mordet

Nyheter Fortfarande ingen gripen: "Flera personer inblandade" En tonåring blev mördad vid Märsta båtklubb i början på mars. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet.måndag 14/6 12:24

Ny lägstasiffra i antalet smittade

Nyheter Sigtuna fortfarande en bit efter i vaccineringstakt Vaccineringstakten är fortsatt hög och smittspridningen låg i norrort, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport. "Umgås i en så liten krets som möjligt" uppmanar Anders Tegnell.fredag 11/6 10:26

De prisas för forskning om historien

Nyheter Ragnar och Bo har grävt upp Sigtunas okända historia Varje år delar Sigtuna Hembygdsförening ut ett Kulturpris vid nationaldagsfirandet. Det gick i år till Ragnar Fornö och Bo Jansson som forskar i stadens historia.torsdag 10/6 15:40

Sjuksköterskestudent gav tio gånger för hög dos

Nyheter Anmäls. Danderyds sjukhus lex Maria-anmäler misstaget. En patient på Danderyds sjukhus fick vårdas flera dagar extra efter att ha fått en för hög insulindos av en student. Nu lex Maria-anmäls händelsen.tisdag 8/6 11:30