Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor, med omkring 8 000 fall om året. Många av dem upptäcks i tid, ofta tack vare den mammografiscreening som alla kvinnor i åldern 40–74 erbjuds.

Men en del går under radarn. Nu ska det bli ändring på det.

Bröstcentrum vid Södersjukhuset startar nu en studie där 4 000 kvinnor inbjuds att delta. I studien bedöms risken för att just de ska drabbas av bröstcancer.

Prio på tidig upptäckt

I tisdags presenterades projektet för regionrådet Desirée Pethrus (KD).

– I år har vi prio på tidig upptäckt i vår cancerplan, som sträcker sig från 2020 till 2023. Vi satsar tolv miljoner kronor på det här pilotprojektet, säger Desirée Pethrus.

I planen ingår också förbättrad screening för prostatacancer och hpv-vaccinering mot livmoderhalscancer för alla kvinnor i åldern 21–26 år.

De som genomgår regelbunden mammografi har lägre dödlighet i bröstcancer eftersom cancern upptäcks tidigt.

Men vart fjärde fall upptäcks mellan screeningtillfällena.

Kontraströntgen

Med en individuell bedömning av risken att drabbas av bröstcancer kan åtgärder sättas in där de bäst behövs, är tanken med projektet.

Vid hög risk kan mammografi utföras med kontraströntgen, vilket gör tumörerna lättare att upptäcka.

Var tionde kvinna har så tät bröstvävnad att de både löper högre risk att drabbas av cancer samtidigt som tumörerna ofta inte syns vid vanlig mammografi.

Riskbedömning

Forskarna bakom projektet menar att det är dags att gå från åldersbaserad screening till ett program som bygger på den individuella risken att utveckla bröstcancer.

Screeningen kan skräddarsys så att de med hög risk får medicinsk förebyggande behandling samt mammografi med kontraströntgen, medan de med låg risk får mammografi som vanligt men med längre intervall.

Stor betydelse

På så vis kan fler cancerfall upptäckas i ett tidigt, botbart stadium.

– Det här kommer att få stor betydelse. Jag har själv genomgått en cancerbehandling och jag tror att cancern hade kunnat förebyggas och upptäckas tidigare med den här metoden, säger Pethrus.