S:t Görans sjukhusområde fanns först med i den stora detaljplanen för Stadshagen, som nu är igång. Locum, Region Stockholms vårdfastighetsbolag, hoppade av under resans gång, men verkar nu ha ändrat sig om områdets framtid.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-ar-stora-bostadsbygget-i-stadshagen-igang/reptin!p3GZwRpvkmaM0DzhmvatTw/

Locum planerar att bygga ut sjukhuset etappvis med bland annat nya och utökade lokaler för psykiatrisk vård, logistikcentrum och en ny byggnad för strålbehandling, skriver stadsbyggnadskontoret. Nu har ett så kallat start-pm, ett startskott på en ny detaljplan, klubbats igenom av stadsbyggnadsnämnden och nu ska förslaget jobbas vidare med.

Handel och hotell

Men för att få plats med det nya behöver en del av det gamla stryka på foten. Enligt stadsbyggnadskontoret rör det sig om flera gul- och grönklassade byggnader, bland annat nuvarande ­logistikbyggnader.

Enligt stadsbyggnadskontoret har Sankt Göransgatan potential för andra funktioner som lokaler för handel, kontor och hotell. Tanken är att nya byggnader längs gatan ska ha en ”uttalat urban karaktär med levande bottenvåningar”.

”Den grönblå majoriteten ser positivt på utvecklingen av S:t Görans sjukhus som är en synnerligen viktig samhällsangelägenhet. Med anledning av sjukhusområdets centrala placering på Kungsholmen är det angeläget att förslaget harmoniserar med stadssiluetten samtidigt som sjukhusets behov av utveckling och funktionella lokaler tillgodoses.” skriver styret i ett särskilt uttalande.