Det senaste året har larmen kommit från polisen om att rekryteringen av unga kriminella ökar. Även i Järfälla.

– Vi ser att det är unga som rekryteras, det kan vara tolvåringar som gömmer knark eller åker runt och utför olika uppgifter, säger Dan Engstrand (M), ordförande i socialnämnden.

Fler vuxna förebilder

För att komma åt rekryteringen har kommunen en ny satsning. Tidiga och frivilliga stödinsatser och stöd från olika professionella samtidigt ska fånga upp barn som är på väg in i kriminalitet eller missbruk.

– Vi har socionomer i skolan i högre utsträckning. Vi ska samverka mer med skolan för det har inte fungerat klockrent tidigare mellan skolan och socialförvaltningen.

Han nämner andra åtgärder som fler vuxna förebilder och öppna insatser med samtalsgrupper.

– Vi måste börja tidigare. Femtonåringar kan redan vara djupt inne i kriminaliteten. En tydlig riskfaktor är unga som inte klarar skolan. Skolan har gått med på att öka insatser till de elever som behöver det mest.

Den här typen av lösningar har det väl talats om förut, varför ska det fungera nu?

– Vi måste försöka med allt. Men det är inte bara en nöt att knäcka, socialförvaltningen behöver göra sitt. Det måste också bli lättare för föräldrarna att få ett jobb, vi måste ha ett fungerande rättssamhälle och fler poliser.

Resultat först om 20 år

Han vill understryka att det inte är tal om några snabba lösningar.

– Vi kan hjälpa enskilda individer på kort sikt men för att få bukt med problemet i samhället behövs många år av målmedvetet arbete. Men många insatser nu ger resultat först om tio till tjugo år.

Har ni inte satsat på det här tidigare?

– Jo, det har vi gjort men det finns alltid mer vi kan göra. Vi har räddat barn som varit på glid i kommunen i många år tillbaka, men vi behöver göra mer för att det är ett växande problem.

Oppositionen är positiv till kommunens satsning.

– Jag tycker det är strålande att projektet blir verklighet och att man gör dessa förebyggande insatser när det gäller kriminalitet och missbruk, säger oppositionsrådet Eva Ullberg (S). 

Samtidigt som riktar hon kritik mot det minoritetsstyret.

– Det borgliga minoritetsstyret har under mandatperioden varit initiativlösa när det kommer till de förebyggande insatserna. Därför välkomnar jag de statliga medlen som möjliggör det här projektet.