– För oss inom polisen gäller det att lagföra dem, och gärna de som är profiler i de kriminella nätverken. Nästa del är att stoppa tillflödet av nya individer. Där är vi en av flera spelare och måste jobba tillsammans med kommunen, skola, socialtjänst, föräldrar och frivilligorganisationer, typ ”Farsor och morsor i Sollentuna”, säger Martin Wallin.

Att det går att komma åt gängen visar LPO Sollentunas riktade insats Gimle som under 2020 har skapat ett hårdare yttre tryck mot det kriminella nätverket i Sigtuna med ökad synlig polisiär närvaro och genom spaning, förhör och underrättelse.

Har gett motreaktion

Polisens arbete har lett till frihetsberövanden och större narkotika- och vapenbeslag. Under hösten har de kriminella i Märsta och Valsta svarat med en motreaktion med skjutningar, bilbränder, blåljussabotage, skadegörelse och försök till mordbrand – något som polisen tar som en intäkt för att deras intensifierade arbete verkligen har haft effekt.

Parallellt med Gimle har LPO Sollentuna, lite mer i skymundan, arbetat mot grov organiserad brottslighet även i sina två andra kommuner, Sollentuna och Upplands Väsby, sedan årsskiftet.

– Vi är i en tillväxtfas. Fram till 2024 ska vi bli betydligt fler här i Sollentuna. Det handlar om en successiv ökning och vi började känna av den redan i slutet av 2019. Det är därför vi har kunnat göra en insats som Gimle utan att tappa bort våra två andra kommuner, säger Martin Wallin.

Många ungdomsrån 2019

I fjol drabbades Sollentuna av en serie ungdomsrån vid två tillfällen, mopedrån under sommaren och sedan en rad relativt våldsamma rån i anslutning till pendeltågsstationerna i främst norra delen av kommunen under hösten. I år har det varit lugnare.

– Mopedrånen upphörde när vi grep ett par individer och fick dem lagförda. När det gäller rånen vid stationerna grep vi först en grupp som häktades och dömdes, men det fanns en till grupp som också begick rån vid pendeln. Den utredningen har tagit längre tid, men vi tror att den är klar mycket snart, säger Martin.

"Skapar mycket otrygghet"

Även under 2020 har det emellertid skett flera grova våldsbrott, så som dödsskjutningen på busstorget i februari, knivmordet vid Helenelunds station i juni, och skottlossning på Malmvägen i augusti.

– Många av de brotten har vi en väldigt god prognos på att klara upp. Och det är viktigt för den typen av händelser skapar mycket otrygghet, säger Martin.

De kriminella nätverken är i dag ofta mer löst sammansatta än förr, berättar Martin.

– Vi har en förmåga att förenkla och stoppa i fack. Här är en ledare, här är en hierarki. Det fungerade så i MC-miljön, med en tydlighet kring vem som var ledare och vilka som var medlemmar, men så ser det inte ut i dag. En individ kan ha lojalitet med flera olika grupperingar, säger Martin Wallin.

Men de två kriminella nätverken i Sollentuna är väl släktbaserade? Då brukar det väl finnas en tydlig hierarki?

– Ja, de är släktbaserade och har på så sätt en hierarki och en avgränsning, men även kring dem finns det individer som rör sig i olika konstellationer.

Hur aktiva är de i dag?

– Vi ser båda som aktiva. Generellt sysslar båda två med utpressning och narkotika, och då kommer våldsbrotten på köpet.

Är det aktuellt med en riktad insats likt Gimle även i Sollentuna framöver?

– Vi tittar alltid på hur vi kan få bästa effekt av våra insatser, men det kan jag inte säga i dag.

För att du inte vet eller för att du inte vill berätta om det?

– Det kan vara både och, säger Martin Wallin med ett leende.

För att få bukt med de kriminella nätverken är det av flera skäl viktigt att lagföra de mest aktiva, enligt honom.

– Får vi bort dem från gatan så kan de inte begå nya brott. Dessutom kan de inte bidra till nyrekryteringen. De yngre kan annars lockas av att se äldre med nya bilar och mycket pengar.

Utsatta områden

Både Tureberg och Edsberg finns med på polisens lista över Sveriges 60 utsatta områden, Tureberg som ”riskområde” och Edsberg som ”utsatt område” vilket är snäppet under på skalan.

Kommunens mål om att inte ha några områden med på listan år 2030 ser Martin Wallin som ”realistiskt”.

– Vi delar den målsättningen och tillammans har vi kapacitet att klara det, säger han.

"Ligger ofta halvt steg efter"

Poliser hörs ofta klaga på bristande resurser, men Martin Wallin ser alltså att resurserna i LPO Sollentuna redan har stärkts. Även när det gäller tekniska hjälpmedel och befogenheter ser det ganska ljust ut, anser han.

– Vi ligger ofta ett halvt steg efter och då krävs nya lagar och ny teknik. Nu har vi kameror på Malmvägen och på busstorget, de ökar vår förmåga att klara upp brott jättemycket. Och det går framåt med hemlig avlyssning och datainhämtning också.

Knäckt kod gav viktig info

Som exempel tar Martin upp att fransk polis tidigare i år lyckades knäcka koden till Encrochat, en krypterad mobiltjänst som används av många kriminella, även i Sverige.

Flera förundersökningar som rör grova brott pågår nu tack vare informationen, bland annat har flera gängkriminiella från Stockholm gripits i exempelvis Spanien och i Danmark.

– Samarbete över gränserna är väldigt bra eftersom mycket av brottsligheten är internationell.

Svårt att ta sig ur ett gäng

Åter till Sollentuna. Under hösten har brottsligheten i främst Edsberg uppmärksammats. Det har varit flera butiksrån, vandalisering av en ambulans, och upprepad skadegörelse som har drabbat näringsidkarna i centrum.

– Det är svårt att säga om det är ungdomar som är en del av ett kriminellt nätverk eller om de bara är ute i dåliga miljöer. Det är inga tydliga gränser. För oss är det viktigt att identifiera individer på väg in i kriminella miljöer i tid, innan de dras in för djupt, säger Martin.

För väl där kan det vara svårt att komma ur. Det gäller framför allt i släktbaserade nätverk, men kan vara nog så svårt även för andra ungdomar som har hamnat i ett kriminellt sammanhang, förklarar Martin Wallin.

– Vi ser att vi kan ha haft stora framsteg med en LVU-placerad ungdom, men sedan kommer de tillbaka till miljön de har vuxit upp i. Här är det viktigt med all typ av hjälp. Kanske behövs försörjningsstöd ett tag, eller hjälp med utbildning för att hitta andra vägar.

Många vapenbeslag

I Sollentuna har polisen kommit långt med att ta ansvar för hela sin lokala problembild och att samarbeta med andra, både internt och externt, menar Martin Wallin.

– Vi hittar det arbetssätt som är bäst lokalt, det är en del av den framgång vi har haft i år där vi har gjort många narkotika- och vapenbeslag och har god prognos att klara många grova brott.

Martin får frågan om det är något han vill lägga till. Funderar en god stund. Och svarar:

– Det är ett förbannat roligt jobb! Otroligt belönande, med en otrolig meningsfullhet. Jag ser fram emot att vi ska bli starkare och starkare och kunna göra mer och mer gott i samhället.