POLISLÖFTEN. Polisen har släppt sina nya medborgarlöften för Kungsholmen berättar kommunpolis Peter Enell. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson (Arkvibild)

Så ska polisen jobba på Kungsholmen

Fortsatt arbete kring missbruksproblematik och stök på gångbanorna – och så kan ett område på Kungsholmen pekas ut för ett samlat grepp kring att öka tryggheten tillsammans med lokala aktörer. Här är polisens nya medborgarlöften.

  • Publicerad 12:29, 21 apr 2020

På Kungsholmen är det tre områden som kommer vara i fokus under året. Det första är ett fortsatt arbete kring de missbruksinstitutioner som finns, ett arbete som pågått länge och fungerar bra enligt kommunpolisen Peter Enell.

– Vi har ett bra kontaktnät och skapat en samverkansgrupp med alla institutioner som finns där vi träffas och kan utbyta information, informera om problem och förbereda kring vad vi ska sätta resurser på, säger han.

Främst gäller det i området kring Fridhemsplan, Stadshagen och Sankt Göransparken. Nu finns även planer på att gå ett steg till kring det trygghetsarbetet, genom så kallad platssamverkan. Ett grepp där polis, stadsdel tillsammans med exempelvis lokala näringslivet, civilsamhället eller andra berörda aktörer hjälps åt för att öka tryggheten och trivseln på en utpekad plats. Liknande arbeten finns bland annat vid Sergels torg och Medborgarplatsen.

Hjälps åt

Enell ska träffa representanter från stadsdelen och trafikkontoret inom kort och se om det ska bli av på Kungsholmen, hur det ska fungera och i såna fall exakt vilket område som det ska gälla. Platserna ovan är de troligaste kandidaterna.

– Vi ska titta på om det är något vi kan starta här. Det är ett sätt där alla i området kan hjälpa till för att förändra det, säger han.

Bland medborgarlöftena finns även fortsatt koll på trottoarerna och framkomligheten, då det är ett område där många klagar enligt Enell. Det kan gälla kontroller mot så kallade gatupratare, elsparkcyklar eller cyklister men även uteserveringar, där det kan det bli tal om hårdare tag.

– Det kan bli aktuellt att minska ner på tillstånden för de uteserveringar som inte sköts. Det kan bli inskränkningar både tids- och ytmässigt, säger han.

Att arbeta med brott i nära relation, det tredje medborgarlöftet, är ett gemensamt medborgarlöfte som alla polisområden har berättar Enell. Mycket av det arbetet kommer att handla om informationsinsatser.

– Det kommer vi göra till exempel när vi har grannsamverkansmöten eller på alla andra möten vi har. Att vi då informerar om våld eller brott i nära relation och hur man får kontakt med till exempel oss på polisen på bästa sätt.