I dag går cirka 170 elever i Nybohovsskolan, från förskoleklass till och med årskurs sex. Men skolan ska växa rejält. En ny byggnad planeras i slänten i sydväst. När den är klar ska skolan rymma 900 elever, upp till årskurs 9. Det behövs eftersom stadsdelsområdet Hägersten-Liljeholmen förtätas och nya barnfamiljer flyttar in.

Bullerskärm skapas

Den nya, avlånga och lätt svängda byggnaden är samtidigt tänkt som en bullerskärm mot Essingeleden och Hägerstensvägen.

– I dag är buller ett problem på skolgården. Det kommer att minska betydligt när byggnaden är på plats, säger Carl-Henrik Barnekow, planeringsarkitekt vid stadsbyggnadskontoret, som också berättar att skolgården kommer att bli större efter utbyggnaden.

Grönklassad skola

Den nuvarande skolbyggnaden, som uppfördes 1962, är grönklassad av Stockholms stadsmuseum. Det innebär att den anses särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Därför bevaras den som den är.

– Vi ska föra in ett rivningsförbud och en varsamhetsbestämmelse för att skolans utformning ska bevaras. Vi har också arbetat mycket för att de nya byggnaderna inte ska förvanska den nuvarande skolbyggnadens kulturhistoriska värde, säger Carl-Henrik Barnekow.

En ny idrottshall

Den som vill tycka till om planerna kan göra det nu. Fram till den 5 juli är förslaget till detaljplan ute på samråd. I förslaget ingår också en ny idrottshall på en av de två fotbollsplaner som finns vid skolan. Den ska användas både vid idrottslektioner och av idrottsföreningar, på kvällar och helger.

Den fotbollsplan som blir kvar ska flyttas en bit och göras om till en femspelsplan.

Dessutom planeras en ny och större förskola, intill Nybohovsskolan, med plats för 144 barn i åtta avdelningar. Den ska ligga ersätta förskolan Pytsen, som har plats för 60 barn.

När den nya skolbyggnaderna kan stå klara är ännu för tidigt att säga.