KÄNSLOR. Föreställningen ska hjälpa killar att få närmare kontakt med sitt känsloliv. Foto: Rebecka Holmström

Så ska nya pjäsen få män att gråta

Killar, män och deras känslor. Det är temat för föreställningen BOYS DON’T CRY som har premiär den 12 augusti på Turteatern i Kärrtorp.

  • Publicerad 12:16, 2 aug 2017

Den timslånga föreställningen tar upp maskulinitetsnormer och skildrar killars känsloliv i två parallella berättelser. I den ena möter man två bröder som hanterar en sorgeprocess på olika sätt och i den andra två vänner och hur de förhåller sig till vänskapen.

Manus bygger på intervjuer som regissören Aurelia Le Huche gjorde med killar mellan 12 och 23 år. Hon frågade om allt ifrån vilka de beundrar och vad de tycker är viktigt, till hur de reagerar på olika känslor.

– Jag upplever att det ofta finns ett glapp för många killar mellan vad de känner och vad de kommunicerar utåt. Är en kille ledsen så kan det komma ut som aggression, eller att man vill lösa problemet på en gång. Som kille får man inte älta och stanna kvar i en känsla, säger regissören Aurelia Le Huche.

Teater Reflex i Kärrtorp – 5 år av kreativ nollbudget

Synar den maskulina normen

När man lyfter de här frågorna genom konst skapar man möjligheter för publiken att relatera till det som sker på scenen, menar Aurelia Le Huche. Orden och musiken kan väcka känslor och engagemang hos den som ser och hör föreställningen, och kanske leda till en större förståelse för sina egna och andras känsloliv.

– Att vara i ett rum med andra och möta skådespelare där och då, gör det svårare att värja sig. Vi vill skapa ett tryggt rum för ungdomar att prata om de här sakerna, det är ofta ett stort risktagande för unga killar att öppna upp sig och prata om sina rädslor, om tvivel och svaghet.

Nya "snubbiga" namnet har fått fler män att träna yoga

Spelar för skolklasser

När pjäsen spelas i skolor blir det ett uppsamlande samtal efteråt som leds av skådespelarna och regissören. Lärarna får också med sig material, sammanställt av MÄN för jämställdhet, som de kan jobba med i klassrummet.

– För oss är det viktigt att vi inte bara lämnar frågan när föreställningen är över, utan att arbetet går vidare, säger Aurelia Le Huche.

BOY'S DON'T CRY

Ett scenkonstverk där manus bygger på djupintervjuer av 13 pojkar/unga män i åldrarna 12 – 23 år samt skådespelarnas egna erfarenheter.

Till föreställningen hör originalmusik av JVM och ett scenrum med videoprojektioner i starka färger skapat av scenografen Gloria Hao.

Föreställningen är skapad för ungdomar 13 – 19 år.

Premiär på Turteatern i Kärrtorp den 12 augusti. Biljetter köps via Kulturbiljetter.

Visa merVisa mindre