Så ska miljöminister Karolina Skog (MP) få fler att välja elcykel i Stockholm

El-cyklingen har kommit för att stanna, säger miljöminister Karolina Skog (MP) och lovar att regeringen tar trenden på allvar i kommande cykelstrategi. Själv cyklar hon hellre med stil än fort.

  • Publicerad 16:53, 17 aug 2016

Elcyklingen är på frammarsch i Stockholm och Sverige. Försäljningen har ökat stadigt de senaste åren och 2015 såldes enligt branschen 30 000 elcyklar – en uppgång med 50 procent jämför med årets dessförinnan.

LÄS ÄVEN Å-hoj! Här träffar de ministern på två hjul – för att snacka elcykling

2016 väntas ökningen bli ännu större.

Miljöminister Karolina Skog (MP) ser stora vinster med att elcyklingen ökar och säger att den nationella cykelstrategi som ska presenteras framöver kommer att innehålla en hel del elcykeltänk.

– Elcykling är jättebra och ligger helt rätt i tiden. Det är viktigt att vi från regeringens sida fångar upp detta och anpassar cykelinfrastrukturen efter snabbare elcyklar och cykling som görs längre sträckor, säger Karolina Skog.

Elcyklar på stan

När StockholmDirekt träffar ministern har hon precis avslutat ett möte med Maria Rankka, vd på Stockholms handelskammare, där temat varit just elcykling.

Handelskammaren vill se kraftigt utbyggd cykelinfrastruktur för att minska bilpendlingen och ser elcykling som ett viktigt alternativ för att få pendlare att ställa bilen.

– Du kan komma upp i hastighet fort och åka långa sträckor. Du kan lätta pendla till kommuner utanför innerstan och har man elcykel blir man inte svettig, säger Maria Rankka.

Enligt Karolina Skog måste stads- och trafikplaneringen framöver göras ännu bättre för att få fler att cykla.

– Vi måste se cykeln som ett eget trafikslag. Det finns olika typer av cykelbanor som har olika syften. Precis som det finns olika typer av bilvägar med olika typer av syften, säger Karolina Skog.

Skippar hjälm

Själv säger Karolina Skog att hon hellre cyklar med stil än med fart och har skrivit under det danska The Cycle Chic Manifesto.

– Jag cyklar snyggt och med värdighet, säger Karolina Skog. 

I våras blev hon rikskänd som nyutnämnd minister för sitt uttalande i P4 Extra att hon aldrig cyklar med hjälm eftersom det är säkrare så.

Hon har inte ändrat uppfattning. När hon och Maria Rankka tar en tur längs Norr Mälarstrand cyklar hon barhuvad.

– Jag kör aldrig med hjälm. Jag har nyss flyttat till Stockholm och om några veckor kanske jag ändrar mig, men än så länge kör jag utan hjälm. Forskningen är inte entydig. Människor får välja själva, säger Karolina Skog.

LÄS ÄVEN Elcykel i fokus när Europas främsta cykelexperter samlas i Stockholm

Det är en hållning som Maria Rankka uppskattar, även om hon själv bär hjälm.

– Den här frihetliga grenen av MP känner Handelskammaren stark sympati för, säger Maria Rankka.

Ny cykelstrategi på gång

Regeringen vill att cyklingen ökar samtidigt som säkerheten måste förbättras. Det är utgångspunkten för den nya nationella cykelstrategi som håller på att tas fram och som enligt Kaorolina Skog ska presenteras snart.

Strategin kommer att innehålla punkter som särskitl berör elcyklingens frammarsch och behov.