Så ska Lövholmen bli en levande stadsdel

I åratal har diskussionerna om vad som ska hända med stadsdelen Lövholmen i Liljeholmen. Nu börjar planerna ta form.

  • Publicerad 12:00, 4 maj 2019

Diskussionerna har varit många och långa om vad som ska hända i det gamla industriområdet på Lövholmen. Mitt i har tidigare berättat att flera av de gamla öde industribyggnaderna ska rivas.

I slutet av 2017 inleddes ett planarbete för stadsdelen – och nu finns ett förslag för hur Lövholmen kan se ut i framtiden. 2000 nya bostäder, främst bostadsrätter, en högstadieskola för upp emot 500 elever och 30 förskoleavdelningar är några av förslagen. Lövholmsvägen föreslås bli en så kallad stadsgata som binder ihop Gröndal och Liljeholmen.

Vill öppna upp kajerna för allmänheten

Det område som i dag är avspärrat ska öppnas upp enligt planerna, så att kajerna och strandlinjen blir tillgängliga för allmänheten. Fler cykelvägar, kontor och parker ska finnas i området.

Så här kan det se ut i Lövholmen i framtiden. Illustration: Gehl Architects

Slitna byggnader kommer att rivas, men det finns också byggnader med stort kulturhistoriskt värde som ska bevaras. Färgfabriken, Beckers gamla kontor, Förbandsfabriken och Smedjan ska få vara kvar.

 

I en tidigare version av den här artikeln stod det att planerna är ute på samråd nu. Det stämmer inte. Däremot kommer fler samråd för planerna framöver. Läs mer om projektet här.