Så ska lockpriserna på bostäder stoppas

Gapet mellan utsatt pris och slutpris på bostadsrätter­ på Södermalm skenar.­ De accepterade ­priserna – som ­skulle få bukt med skillnaderna – är satta ur spel. Nu kommer krav på ett nytt system.

  • Publicerad 16:11, 9 mar 2015

Lokaltidningen Mitt i berättade förra veckan om att acceptpriserna som skulle sätta stopp för lockpriserna på bostadsrätter i innerstan är satta ur spel.

I genomsnitt skiljde det 17 procent mellan det pris som mäklaren satte och det som köparen betalade för de lägenheter som såldes på söder under februari, visade Mitt i:s genomgång av slutpriser på Hemnet.

Eddy Löjdkvist är mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Stockholm och brukar kallas för huvudarkitekten bakom systemet med acceptpriser.

– Det har fungerat bra fram till för ungefär ett år sedan. Då började vi se att differensen började växa och sedan har det accelererat under hösten och början av året. I dag är vi nästan tillbaka på de nivåer vi hade innan acceptpriset infördes, säger han.

Eddy Löjdkvist är därför kritisk till mäklarkollegor som sätter orealistiskt låga priser.

– Det försämrar förtroendet för oss. Att de lurar folk till visningar på lägenheter som de inte har råd att köpa, säger han och flaggar för att det nu är hög tid att arbeta fram en ny bransch-överenskommelse.

I Sverige är det säljaren som bestämmer vem hen vill sälja bostaden till och till vilket pris. Och köparen kan dra sig ur affären även efter att ha vunnit en budgivning. Först när kontraktet är undertecknat går köpet igenom.

Hans Lind är professor i fastighetsekonomi på KTH och öppnar för ett system med ekonomiska sanktioner.

– Man kan tänka sig att den som vinner en budgivning men drar sig ur affären får betala en symbolisk summa, några tusenlappar. Samma sak gäller för säljaren som inte vill sälja trots att det accepterade priset uppnåtts, säger han.

En annan, enklare lösning, skulle enligt Hans Lind vara ett system som innebär att mäklare redan i bostadsannonsen tvingas informera om vad liknande bostäder i området sålts för den senaste tiden.

– Då får köparen möjlighet att bedöma det faktiska priset.

Fakta

Är inte juridiskt bindande

Accepterat pris innebär att priset som anges i bostadsannonsen ligger på en nivå som säljaren är villig att acceptera som slutpris.

Om flera köpare är intresserade kan budgivning förekomma och priset bli högre.

Accepterat pris är en frivillig överenskommelse och därmed inte juridiskt bindande.

Visa merVisa mindre