Så ska Lillholmsskolan växa och bli modern

Tre byggnader ska rivas och två helt nya byggas. Det är några av planerna för Lillholmsskolan som ska växa till en skola för 990 elever – och samtidigt moderniseras. Än är det inte klart var eleverna ska vara under ombyggnaden.

  • Publicerad 15:57, 18 maj 2017

Klockan är kvart i åtta på morgonen. 9-åriga Sharan Khudhur har just kommit till Lillholmsskolan i Vårberg. Men här ska hon inte stanna. I stället ska hon och de andra eleverna i årskurs två och tre promenera till Österholmsskolan, där de är tillfälligt inkvarterade. Det har de gjort sedan i höstas.

– De samlas här och går i väg till Österholmsskolan tillsammans. Det blir tio minuters promenad varje morgon, säger mamma Maryam Hamad Amen och vinkar av sin dotter när elevtåget börjar röra på sig.

Det är jättebra att skolan byggs om, tycker hon – även om det innebär att de måste vara här lite tidigare varje morgon.

Elever skyndar till Lillholmsskolan på morgonen.

Faktum är att byggstöket på Lillholmsskolan bara har börjat, med en upprustning av B-huset. Både A-huset och B-huset (de två största tegelröda byggnaderna) ska vara kvar, men planen är att riva tre av de andra byggnaderna (C, D och F) och att ta bort alla tillfälliga paviljonger. I stället ska två helt nya, moderna byggnader uppföras.

– I dag består vår skola av många hus och paviljonger. När ombyggnaden är klar blir skolan mer enhetlig och sammanhållen. Det här är fantastiskt roliga planer, men det är en lång väg att vandra innan allt är klart, säger rektorn Annika Hällsson.

Anpassas för högstadiet

I dag rymmer Lillholmsskolan 580 elever. När utbyggnaden är klar ska den rymma 990 elever, varav 30 grundsärskoleelever. Då ska den också vara anpassad för högstadielever. Det är den inte i dag trots att det är en F-9-skola.

– Skolan stod klar 1968, och byggdes för årskurs ett till sex. Lokalerna är inte gjorda för högstadiet, så det blir ett stort lyft att få lokaler för de äldre elevernas fackämnen, säger Annika Hällsson.

Byggstarten inte spikad

Enligt henne är planen att ombyggnationen ska vara klar om cirka fyra år. Men helt säkert är det inte, bland annat för att byggstarten inte är spikad än. Innan det görs måste fastighetsägaren Sisab, utbildningsförvaltningen och skolledningen lösa frågan var lektionerna ska äga rum under byggtiden.

– Ska hela skolan evakueras eller vara kvar i de befintliga lokalerna? Förenklat så påverkas byggtiden så att om skolan är tömd så blir den kortare och om verksamheten är kvar så blir den längre, säger Thomas Bergsell, pressansvarig för Sisab.

 

Fakta

990 elever ska rymmas i Lillholmsskolan

I dag, torsdag, fattar utbildningsnämnden inriktningsbeslut om om- och nybyggnation av Lillholmsskolan. Tre byggnader ska rivas (C, D och F). Tre blir kvar (A, B och E) och två helt nya byggnader uppförs. I en av dem ska ett nytt kök och en ny matsal rymmas.

Efter ombyggnaden ska skolan ha kapacitet för 990 elever (att jämföra med dagens 580). 30 av dem ska var grundsärskoleelever. 60 av dem ska gå i förberedelseklasser för nyanlända, om behovet finns. Det ska alltid finnas kapacitet för tre parallellklasser i varje årskurs.

Dessutom finns planer på en ny idrottshall.

Projektet väntas kosta 219 miljoner kronor.

Källa: Utbildningsförvaltningen
Visa merVisa mindre