Så ska Lidingös 415 värdefulla ekar skyddas

Ekhagar som växer igen och yngre träd som huggs ner för att ge plats för bebyggelse. Här är de områden som nu ska prioriteras för att bevara ekbeståndet i länet. På Lidingö finns 415 värdefulla ekar. Åk ut och titta själv – länsstyrelsens naturvårdsbiolog tipsar om vackra ekmiljöer.

  • Publicerad 05:01, 16 jun 2020

Nio värdetrakter i länet ska prioriteras när det gäller att bevara ekbestånden. De är ganska stora, och flyter delvis ihop. Vitsen med det är att arter ska kunna sprida sig och den biologiska mångfalden säkras.

Det handlar inte bara om länets perifera delar. Tätast med äldre större ekar, och bästa förutsättningarna för spridning, finns faktiskt i centrala Stockholm och i förorterna, enligt länsstyrelsens ”Naturvårdsstrategi skyddsvärda ekar”.

Stockholms stad har också flest antal skyddsvärda ekar, 3 093 stycken. Men ektätats är Solna, med flest skyddsvärda ekar per hektar i länet.

1. Djurgården-Edsviken

Antal skyddsvärda ekar: 2 863

Vad: Större delen av värdetrakten ligger inom Nationalstadsparken. Den har en nyckelroll för spridning av eklevande arter, då den binder ihop angränsande trakter.

Tips: Hagaparken har fina gamla ekar, Stora Skuggan likaså. Vid Waldermarsviken står Prins Eugens ek, en av de grövsta och vackraste i länet.

2. Sollentuna-Färingsö

Antal skyddsvärda ekar: 2 306

Vad: Den sällsynta läderbaggen har påträffats på Svartsjölandet. Arten har högsta skydd och kräver solbelysta och mulmrika ekar (ihåliga träd med murken och lös ved).

Tips: Molnsättra naturreservat har gott om gamla ekar och öppna marker. I Görvälns naturreservat finns en promenad längs vattnet omgiven av ekar.

3. Södertälje-Gröndal

Antal skyddsvärda ekar: 1 919

Vad: Många skyddsvärda ekar i bebyggda områden, som i Aspudden-Gröndal, eller som i Botkyrka mellan Eriksbergs handelsområde och industriområde, där en bergknalle med mycket gamla träd finns kvar.

Tips: Kungliga ekar i slottsområdet i Lovö naturreservat. Kärsön är mindre välbesökt, här finns restaurerade ekhagar att promenera igenom. Runt Bornsjön finns magnifika ekar, till exempel vid Sturehov.

Otippad ekoas inklämd mellan Eriksbergs handelsområde och industriområde.

Bogesund-Roslagskulla

Antal skyddsvärda ekar: 1 728

Vad: En långsträckt trakt, ända ut på Ljusterö. Igenväxning är det största hotet. I Åkersberga har fynd gjorts av den utrotningshotade bredbandade ekbarkbocken.

Tips: På sydöstra sidan av Bogesund finns fina ekmiljöer längs vattnet.  Vid Östanå slott finns gott om gammal ek, men även ask, lind och bok.

5. Lidingö-Nacka-Tyresö

Antal skyddsvärda ekar: 1 495

Vad: Flest skyddsvärda ekar vid Nyckelviken i Nacka, vid Tyresö slott och vid Kalvfjärden. Bebyggelseutveckling och förtätning är ett hot mot de yngre träden. I området ingår Lidingös 415 värdefulla ekar.

Tips: Vid Nyckelviken i Nacka finns gott om ekar och fina promenader. Ekholmsnäs på Lidingö också värt ett besök. Sandudden i norra delen AV Tyresta naturreservat samt Hammaberget är lite mindre kända platser som har gott om fina ekmiljöer.

6. Gustavsberg-Ingarö

Antal skyddsvärda ekar: 1 120

Vad: Många ekar i marker som tidigare betats men som nu växer igen och blir skog, där andra träd konkurrerar ut eken.

Tips: Vid Storängsudd härskar gamla lindar och ekar.

7. Bagarmossen-Orlången

Antal skyddsvärda ekar: 1 105

Vad: Närapå hälften av ekarna finns i naturreservat. Viktig trakt för spridning norrut, till Nationalstadsparken via Nacka.

Tips: Ekudden vid norra sidan av sjön Flaten samt Sundby vid södra Orlången.

8. Norrtälje-Erken

Antal skyddsvärda ekar: 1 090

Vad: De flesta finns kring sjön Erken.

Tips: Norra Malma naturreservat: sällan man ser så många ekar på en och samma yta.

9. Tullgarn-Mörkö

Antal skyddsvärda ekar: 1 066

Vad: Här finns några av länets mest värdefulla ekmiljöer, vid Tullgarn och vid Hörningsholm. Flera vackra alléer.

Tips: Tullgarns slott har fina parkmiljöer. Kålsö naturreservat har gott om ekar, en plats för den som vill vara lite mer ensam. Vid Hörningsholm–Dåderö finnsmarker med otroligt vackra ekmiljöer.

Vill du veta mer om skyddsvärda ekar? Här finns information om varenda en i länet!

Fakta

Så många skyddsvärda ekar finns i din kommun

KommunAntal skyddsvärda ekar
Stocholm3 093
Norrtälje2 116
Ekerö1 812
Södertälje1 648
Österåker1 547
Värmdö1 443
Nacka840
Haninge790
Solna774
Tyresö620
Upplands-Bro600
Nynäshamn554
Huddinge494
Lidingö415
Botkyrka415
Sollentuna345
Järfälla324
Sigtuna324
Salem290
Danderyd283
Vaxholm269
Upplands Väsby204
Vallentuna178
Nykvarn170
Täby39
Sundbyberg34
Källa: Länsstyrelsen
Visa merVisa mindre