Sundbybergs stadshus. Foto: Arkivbild

Så ska lärarflykt förhindras

Högre löner och bättre chans till karriär, så vill det politiska styret hindra lärarflykt. Oppositionen lägger hellre slantarna på fler lärare.

  • Publicerad 09:57, 14 jun 2016

63 lärare har sagt upp sig från Sundbybergs skolor de senaste tre åren. Så här säger kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M) om läget i skolan:

– Skolan har länge varit underfinansierad i Sundbyberg. Det har gjort det svårt att attrahera lärare och argumentera för att lärare ska stanna i Sundbyberg. Det har blivit en jobbig spiral för oss.

Den budget som tas i juni innehåller nio miljoner i höjd skolpeng 2017. Det politiska målet är att lönerna ska matcha kranskommunernas.

När tjänar Sundbybergs lärare lika mycket som de i Stockholm?

– Kanske inte nästa år, men vi tar stora kliv genom att skjuta till mer pengar varje år. Vi har en utmanande ekonomisk situation i Sundbyberg med skolan är den enskilt största satsningen, säger Eriksson.

Andra satsningar som lyfts är fler förstelärare, förbättrade IT-system och tvålärarsystem i klassrummen, vilket prövats på Duvboskolan. Styret vill också se fler friskolor, då man anser att ökad valfrihet ökar attraktionskraften och ger bättre skolresultat.

Förre ordföranden i grundskolenämnden, Jesper Wiklund (V), har lite annat fokus.

– Vi behöver fler lärare, inte bara mer välbetalda. Bra att lönerna höjs, men det ska ske i syfte att behålla och anställa fler, säger han.

I Vänsterpartiets budget läggs fem miljoner extra för att anställa cirka 10 nya lärare.

– Ökad lärartäthet minskar arbetsmiljö och stress. Jag är inte emot höjd skolpeng, men vi har ingen kontroll över om pengarna går till löner, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47

Premiärdags för Bio Bristol på Sturegatan

Nyheter Riktiga biostolar på Sveriges näst brantaste läktare I helgen har historiska Bio Bristol äntligen nypremiär – den här gången med en stor röd vägg av biostolar. – Man kommer att märka hur mäktig salongen är, säger Anna-Lena Arreborn.fredag 9/10 8:21

Sofia Reideborn blev SIKs första kvinnliga seniorspelare

Sport I somras pausade hon målvaktskarriären – nu är Sofia Reideborn första kvinna att spela seniorhockey i Sundbybergs IK. – Fruktansvärt kul, säger hon.tisdag 6/10 12:28