Grace Caspers från föreningen Sätra Kidz, Evelina Krantz och Johanna Larsson från Sätra centrum och KTH-forskaren Atefeh Mortazavi är några av arrangörerna bakom att Internationella kvinnodagen ska uppmärksammas i Sätra. Foto: Claudio Britos

Så ska kvinnor ta mer plats i Sätra centrum

Fler män än kvinnor rör sig i Sätra centrum. Och ju senare det blir på dagen, desto färre blir kvinnorna. Men – från Internationella kvinnodagen och framåt ska det bli ändring på det.

  • Publicerad 13:51, 27 feb 2019

– Det här är startskottet på en massa bra och positiva saker som ska hända framöver, säger Grace Caspers från föreningen Sätra Kidz.

Det är internationella kvinnodagen hon pratar om. Den 8 mars ska den uppmärksammas i Sätra centrum. Föreningar, föräldrar, butiker och centrumägaren ska tillsammans styra upp dagen.

– Vi kommer laga rätter från våra olika kulturer, det blir somalisk mat och afghanskt bröd, aktiviteter för mammor, dans, barnaktiviteter och pyssel. Och vi hoppas att så många som möjligt vill vara med oss, säger Grace Caspers.

Forskare kartlade centrum

Ett av arrangörernas mål är att få fler kvinnor till centrumet. I dag är det en skev fördelning där, säger Atefeh Mortazavi. Hon är urbanforskare på KTH och har det senaste året närstuderat Sätra och området kring centrumbyggnaden.

– Större delen av dagen är det två till tre gånger så många män som kvinnor här. Och ju senare det blir, desto färre blir kvinnorna. På kvällarna är det främst unga pojkar och män som dominerar, säger hon.

Forskaren Atefeh Mortazavi har närstuderat Sätra centrum. Foto: Claudio Britos

När hon intervjuat Sätrabor säger unga tjejer att centrumet känns otryggt bland annat på grund av den lite märkliga mittenbyggnaden i den, som gör att det inte går att se vem som är på andra sidan. Vissa mammor undvek centrumet kvällstid eller lät inte sina barn gå dit själva, mycket på grund av att det hängde många ungdomar där.

– Jag tyckte själv att det var lite läskigt att röra sig här kvällstid. Men när jag började prata med de unga killarna visade det sig att de flesta bara var där för att de var för gamla för fritidsgården och inte hade någon annanstans att vara, säger Atefeh Mortazavi.

Problemen borde flytta

Bland mammorna i Sätra Kidz som vi träffar går åsikterna isär. Vissa tycker inte att centrumet är helt tryggt, speciellt kvällstid. Andra har inga problem med att gå igenom det och låta barnen handla ensamma.

– Men det är katastrof att vissa inte känner sig fria att gå vart de vill där de bor. Människor ska inte behöva flytta från problemen, det är problemen som borde flytta, säger Diljin Dost.

Planen är att internationella kvinnodagen ska bli startskottet – sen ska liknande evenemang ske löpande i centrumet för att främst kvinnor, men också andra vuxna, föräldrar och barnfamiljer ska ta plats där.

– Centrumet ska kännas som att det är till för alla, ingen grupp ska behöva dominera här. Men vi kvinnor fastnar ofta i rollen av att vara hemma och laga mat, städa och tvätta – då gäller det att pusha oss själva och ta plats. Det är ändå våra barn som kommer springa runt här i centrum förr eller senare, säger Grace Caspers.