RUSTAS. Brandstationen från 1931 ska rustas. Foto: Linda Gren

Så ska Kungsholmens brandstation rustas

Nya ytor för snabbare utryckningstider och könsneutrala omklädningsrum. Nästa år ska Kungsholmens brandstation rustas – och brandmännen evakueras under 1,5 år.

  • Publicerad 01:15, 15 jan 2022

En omfattande renovering av 80-år gamla Kungsholmens brandstation har diskuterats under flera år, och förra året la staden sex miljoner för akuta åtgärder. I våras presenterades långsiktiga upprustningsplaner och dessa har nu klubbats igenom.

Framförallt handlar det om att bygga om invändigt och till utvändigt på gården, runt brandsslagstornet enligt fastighetskontoret.

Könsneutral omklädning

Det ska bland annat skapa plats för att bättre ta hand om kontaminerade kläder och utrustning, könsneutrala omklädningsrum samt att brandmännen slipper ”dra tung utrustning utomhus över en ibland snö- och isbelagd gård”, skriver fastighetskontoret.

Det hoppas staden ska koncenterara verksamheten i markplan och därigenom korta utryckningstiderna och uppfylla arbetsmiljö- och tillgänglighetskrav.

”Sedan 1930-talet har det endast gjorts mindre renoveringar av Kungsholmens brandstation och den är i stort behov av en upprustning. Därför är det väldigt glädjande att arbetet nu går in i ett nytt viktigt skede. I grund och botten är det en trygghetsfråga för Kungsholms- och innerstadsborna att veta att man har en välfungerande brandstation i närheten om det värsta skulle inträffa” uppger Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd i en kommentar.

GAMLA STATIONEN. Innan nuvarande brandstation byggdes, låg stationen på Fleminggatan 22. Byggnaden finns kvar idag. Foto: Fotograf och årtal okända. Stadsmuseet i Stockholm.

Kostnaden är än så länge hemlig då staden vill pressa priserna vid upphandlingen, men enligt tidigare uppgifter från Wedin rör det sig om ”betydligt mer” än de akuta renoveringspengarna på sex miljoner kronor.

Klart 2024

Ombyggnaden frigör även ovanvåningen, cirka 750 kvadratmeter, som idag innehåller fyra hyresrätter vilket inte tillåts enligt detaljplanen. Boende där ska erbjudas ersättningslägenheter och sedan är tanken att hyra ytorna som kontor.

Planen är att dra igång bygget nästa höst och stå klart till mitten av 2024. Under byggtiden på 1,5 år ska därför brandmännen evakueras till en tillfällig brandstation som planeras vid Sankt Görans sjukhusområde. Det är även den största risken med projektet enligt staden då Region Stockholm har andra planer för det aktuella området så tiden är begränsad.

Hur ser du på riskerna kring evakuering och tidsplanen?

”Det viktiga är att vi hittar en evakueringslösning som möter Storstockholms Brandförsvars krav.  Fastighetskontoret har en bra dialog med Region Stockholm och jag känner mig trygg i det arbetet” skriver Wedin.

Ansvarar för räddningsdykning

Är en av tre brandstationer i innerstaden. Ansvarsområdet sträcker sig från Bromma till Tegelbacken, samt Hornstulls strand och Odenplan.

Invigdes 1931. Har 45 medarbetare i operativ tjänst och en brandinspektör.

Ansvarar även för länets räddningsdykning. Storstockholms brandförsvars dykarskola, som utbildar räddningsdykare nationellt, finns på stationen.

Tidigare planerades brandstationen flytta till en ny stor sambandscentral, blåljushuset, vid Lindhagensgatan, något som brandmännen själva var kritiska till. Planerna skrotades sedan då bland annat kostnaderna för ett bygge hade skenat.

Källa: Storstockholms brandförsvar, Mitt i Stockholm

Visa merVisa mindre

Renoveringen

Ett urval av åtgärderna:

Utbyte av alla tekniska installationer.

Byggnadens skal, fönster, tak och fasad, ska renoveras.

Solceller på taken

Trapphusen kompletteras med hiss.

Invändigt byggs det om för att bland annat skapa plats att ta hand om kontaminerade kläder och utrustning på ett bättre sätt, logementen byggs om med förrum, samt könsneutrala omklädningsrum.

Byggnaden byggs även till på baksidan med en tillbyggnad som kommer går runt det klassiska brandslangstornet.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre