Valsta ska få ett kultur- och aktivitetscenter på torget. Detta har stått klart under en längre tid. Däremot har det rått delade meningar om var byggnaden ska stå.

Invånare i kommunen har fått tycka till om både plats och utförande och en arkitektstävling utlystes. Nu har ett förslag vunnit. En jury, bestående av tjänstepersoner och politiker från kommunledningen, har bedömt och jämfört både gestaltning av byggnad och val av plats samt vägt in resultatet i omröstningen.

Den största farhågan från invånare var att bergsknallen och lekplatsen utanför centrum skulle försvinna. Så blir det inte då byggnaden kommer att placeras på andra sidan av torget där idag parkeringen ligger.

– Det här ska bli en plats för människor att mötas, stimuleras och utvecklas som kommer att stärka hela kommunens attraktivitet. Det här kommer att bli riktigt bra. Byggnaden har mjuka former som bryter av mot närliggande bebyggelse samtidigt som den kommer att samverka med torget och berget på ett fint sätt. Och till de som varit oroliga, lekplatsen på kullen kommer att bevaras, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i ett uttalande.

Få röstade

Men från oppositionen är man fortsatt skeptisk. Framförallt då det var så få av invånarna som har tyckt till och röstat på förslagen.

– Placeringen av kultur- och aktivitetshuset mitt på torget i Valsta är den sämsta tänkbara. Det visar sig också i antalet avlagda röster. Många invånare har vägrat att rösta överhuvudtaget eftersom de tycker att placeringen av huset är så dålig, säger Marie Axelsson (S) som är oppositionsråd i Sigtuna kommun.

Marie Axelsson ville hellre se att byggnaden uppfördes på andra sidan av Valsta, vid den gamla simhallen för att liva upp den platsen som enligt henne anses som otrygg. Torget har nyss gjorts om och hon vill inte ha en byggarbetsplats där igen.

Kommunledningens förhoppning är att kunna fylla byggnaden med många olika aktiviteter där föreningslivet kan ta stor plats. Målet är att kultur- och aktivitetshuset ska bidra till till att Valsta utvecklas till en naturlig, uppskattad och trygg mötesplats.

Kan stå klart i början av 2026

Idén att bygga ett kultur- och aktivitetscenter i Valsta, är ett resultat av den medborgardialog som genomfördes 2018-2019. Nu ska en detaljplan tas fram och går allt enligt beräkningarna, kan uppförandet av kultur- och aktivitetscentret påbörjas i slutet av 2024 och stå klart i början av 2026. I kommunfullmäktige ska även platsen för byggnaden klubbas.