Så ska kommunen få fler att välja cykeln

Aldrig lärt dig cykla? I slutet av augusti håller Sollentuna kommun och Cykelfrämjandet i cykelkurser för vuxna. – Den äldsta som har deltagit var 82. Hon hade alltid velat lära sig och gjorde slag i saken innan det var för sent, säger Mattias Lindmark, projektledare.

  • Publicerad 15:19, 20 aug 2018

Har du aldrig lärt dig cykla och avundas dina polare varje gång de tar hojen till stranden? Sugen på att byta bilen mot ett mer miljövänligt alternativ? Det är aldrig för sent att lära sig!

Under slutet av augusti anordnas en cykelkurs för vuxna i Silverdal i Sollentuna.

Det är Sollentuna kommun i samarbete med Cykelförbundet som står bakom initiativet och förhoppningen är att ännu fler ska vilja välja cykeln framför bilen som självklart färdmedel.

– Vi tror att hela samhället mår bra av att så många som möjligt cyklar och det finns många som av olika anledningar inte fick lära sig det när de var små, säger Mattias Lindmark, projektledare.

Aldrig för sent att lära sig

Utbildningen kommer ske under sex olika tillfällen med start den 27 augusti. Volontärer från Cykelfrämjandet kommer vara på plats och cykel och hjälm finns att låna.

– Det är vanliga cyklar som är relativt små och har lågt insteg. I början skruvar vi av pedalerna och man får öva balansen. När man känner sig säker skruvar vi på dem igen.

Intresset för kursen brukar vara stort, och enligt Mattias Lindmark finns flera anledningar till att delta.

Snacket om att ”det är som att cykla: har man en gång lärt sig glömmer man aldrig” stämmer nämligen inte alltid.

– Det är väldigt vanligt att personer som cyklat för länge sedan deltar. En person hade inte suttit på en cykel på 25 år – nu ville hon lära sig på nytt för att kunna lära sina barn. En annan anledning kan vara för att det underlättar när man söker jobb.

Och det är aldrig för sent att ta steget.

– Den äldsta som har deltagit var 82. Hon hade alltid velat lära sig och gjorde slag i saken innan det var för sent.

Fakta

Cykelkurs för vuxna

När? Start 27 augusti.

Tid? 17.00 – 19.00.

Var? Silverdal, Sollentuna.

Kostnad? 300 kronor för hela kursen. Personer som bott i Sverige i mindre än tre år eller är under 20 år gamla betalar 100 kronor.

Anmälan sker via Cykelfrämjandets hemsida.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Säl siktad ända inne i Edsviken

Nyheter "Var uppe i regnet och tittade på oss, bara 20 meter ut." Senast det kom rapporter om säl i Edsviken var hösten 2016 då två stycken plaskade utanför stranden vid Inverness. Nu i helgen hände det igen, och nu ända inne i närheten av Tegelhagens badplats.tisdag 27/10 12:43

Nu har norra delen av blågröna stråket öppnats

Nyheter "En av de bästa naturvårdsinsatser vi har gjort i Sollentuna." Planeringen av det blågröna stråket, parkområdet vid Väsjön, har pågått i flera år. Nu har den första etappen öppnats och gjort det enklare att promenera mellan sjön och Törnskogens naturreservat.tisdag 27/10 5:50

Hysch hysch kring Securitas närvaro vid Norrvikenleden

Nyheter Trafikverkets anläggning bevakas sedan flera veckor. Sedan flera veckor står en bil från Securitas dygnet runt utanför Trafikverkets anläggning vid Norrvikenleden. Det har lett till förvåning och spekulationer bland de många bilförare som passerar...måndag 26/10 5:15