Det var vid 15-tiden på eftermiddagen den 11 maj som ett bråk slutade med en skottlossning där två personer skottskadades i benen. En 16-årig pojke greps kort därefter.

Efter skottlossningen vid Karlaplan har Östermalms stadsdelsförvaltning startat en så kallad platssamverkan.

Det innebär att staden och andra myndigheter går samman med fastighetsägare och företagare. Fokus ligger bland annat på bättre belysning, städning och skötsel av grönytor.

På dagarna ska sommarjobbare som är anställda av stadsdelsförvaltningen hålla ordning, och på kvällar och helger ska fältassistenter finnas på plats.

– Bakgrunden är att vi under det senaste året har fått in en del synpunkter på att otryggheten har ökat på Karlaplan, att det upplevs som stökigare. Efter skjutningen måste vi ta krafttag och öka det förebyggande arbetet, säger Andrea Hedin (M), ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd, som tagit initiativet.

Vad handlar synpunkterna om?

– Olovlig körning och uppställning av mopeder och elsparkcyklar i stort antal är något som kommit de senaste åren i samband med att matleveranserna har ökat. De kör över torget i hög hastighet och lämnar kvar kemikalier och trasiga mopeder.

– Det är också många som hänger utanför McDonalds på kvällarna, det är fler unga ute nu än under pandemin.

Är inte Karlaplan en relativt trygg plats om man ser till hela staden?

– Karlaplan är fortfarande en trygg plats, det här är ett förebyggande arbete för att den ska fortsätta vara trygg.

I början av juni hölls ett uppstartsmöte på Karlaplan, och i veckan började sommarjobbarna med sitt arbete på platsen.