Järva begravningsplats närmar sig startfasen. Foto: Stockholms stad/Carlos Montecinos

Så ska Järva Discgolf Park räddas kvar

Under sommaren har protestgruppen Låt parken leva samlat in pengar för att kunna fortsätta verka för att begravningsplatsen som planeras i Järva Discgolf Park flyttas till ett annat område. – Nästa steg är att påverka kommunfullmäktige, säger initiativtagaren Björn Erdal.

  • Publicerad 16:07, 5 okt 2018

Låt parken leva som verkar för bevarandet av Järva Discgolf Park avslutar i dag sin insamlingskampanj där folk har kunnat adoptera träd i parken mot att skänka en valfri summa pengar.

– Under sommaren har vi skrivit ut adoptionsbevis och satt fast dem på utvalda träd. Det är en symbolisk handling, men ett ett väldigt synligt sätt att visa sitt stöd. Vi sätter punkt och tackar alla som bidragit, säger initiativtagaren Björn Erdal.

Kampanjen inleddes på Järvaveckan i somras. Folk har kunnat skänka 50, 250 kronor eller mer. Omkring 280 träd har adopterats och Låt parken leva har lyckats samla in 37 000 kronor.

Pengarna kommer att användas i det fortsatta arbetet för att rädda kvar Järva Discgolf Park – till annonser i tidningar och sociala medier, men också för att kunna delta och nå ut på evenemang. Låt parken levas deltagande på Järvaveckan kostade exempelvis 40 000 kronor, enligt Björn Erdal.

– Alla pengar går till Låt parken leva. Utan pengarna hade det inte varit möjligt att göra det här, säger Björn Erdal.

Björn Erdal, Eila Erdal och Gail Ramsay från Låt parken leva satte på fredagseftermiddagen upp det sista bidraget av sommarens insamling till stöd för parken.

Har protesterat länge

Som Mitt i tidigare skrivit om planerar staden att anlägga en begravningsplats vid Granholmstoppen i norra Tensta, där Järva Discgolf Park i dag håller till.

– Politikerna säger: ”Vi har planerat länge och nu måste det byggas”. I stället borde man säga att vi har protesterat länge och nu måste det stoppas, säger Björn Erdal.

Men det handlar inte om rädda parken och att stoppa begravningsplatsen.

– Vi vill rädda parken, men vi vill inte stoppa begravningsplatsen, vi förstår att den behövs. Men den behöver absolut inte ligga där den ställer till med mest skada, säger Björn Erdal.

Genom att bevara parken och flytta begravningsplatsen till en annan plats i närheten kan staden spara många hundra miljoner. Alla blir vinnare.

Björn Erdal

Han menar att de ekonomiska riskerna med att placera en begravningsplats i parken är enorma.

– Under den vackra ytan är Järva Discgolf Park en kulle av instabila tippmassor i ett träsk, den sämsta tänkbara platsen för begravning.

”Går inte att flytta parken”

Kyrkogårdsnämnden tog ett genomförandebeslut om begravningsplatsen 26 september. Stadsbyggnadskontoret har nu fått i uppdrag att hitta en ersättningsplats åt Järva Discgolf Park. Björn Erdal menar att det är omöjligt.

– Den heter Järva Discgolf Park, men det är en en allmän park där den största attraktionen är discgolfen. Det går inte att flytta på parken. Och varför ska Tenstaborna förlora den här platsen, som lockar 20 000 betalande besökare varje år och som blev utsedd till årets park 2017.

Nästa steg för att rädda parken

Låt parken leva ska nu försöka påverka kommunfullmäktige att besluta om att anlägga begravningsplatsen på en annan plats.

– Det finns väldigt många starka skäl för att flytta begravningsplatsen. Men det som vi tror biter bäst på stadshuset i det här läget är de ekonomiska argumenten, säger Björn Erdal.

En flytt skulle spara många miljoner av skattebetalarnas pengar, menar han.

– Genom att bevara parken och flytta begravningsplatsen till en annan plats i närheten kan staden spara många hundra miljoner. Alla blir vinnare.