Huskurage ska motverka våld i hemmet. Foto: Mostphotos

Så ska Järfälla motverka våld i hemmet

Under måndagens fullmäktige tog man beslutet att kommunen ska införa Huskurage. En metod som gör att grannar vet hur de ska agera när någon i huset utsätts för våld i hemmet.

  • Publicerad 14:07, 19 sep 2018

Exakt hur man ska implementera modellen är inte bestämt ännu, men klart är att Järfällahus ska anta medtoden som ger grannar verktyg att hjälpa boende i huset om misstanke om våld i hemmet finns.

Huskurage är en ideell förening som arbetar för mer civilkurage i samhället, men framförallt i hemmet. Alltså Huskurage.

Ska bli en del av det dagliga arbetet

Förslaget om Huskurage kom i en motion från Vänsterpartiets Bo Leinerdal och antogs av kommunstyrelsen i måndags.

Tanken är att det även ska implementeras i kommunens dagliga arbete så att vägen från oro till hjälp ska gå extremt fort.

– Järfällahus har länge tittat på modellen men när det kom upp en motion ansåg vi det nödvändigt att samordna med kommunens verksamheter. Det kan till exempel handla om socialtjänst, förskola och skola, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Syns i trapphuset

Modellen innebär att lappar sätts upp i trapphuset om att Huskurage råder. På lappen finns också tre råd till den som misstänker att en granne utsätts för våld i hemmet.

Huskurage ska dels hjälpa grannar att agera när det behövs, men också avskräcka våldsverkare. Det ska helt enkelt inte gå att utföra våld i det tysta i ett Huskurage-hus.

Syftet med att införa planen i hela kommunen är att det inte ska stanna vid en uppmuntran om att anmäla.

– Det måste ju också leda till att hjälpa de familjer, barn och kvinnor som har problem och blir utsatta, säger Claes Thunblad.

Vägen från anmälan till handling ska helt enkelt röjas upp och kortas av.

Handlingsplanen från huskurage är kostnadsfri.

Fakta

Tre enkla steg för att hjälpa en granne

  • Ring på dörren och fråga hur det står till
  • Vid behov, ta hjälp av ytterligare en granne eller hyresvärden
  • Ring polisen (vid akuta situationer kontaktas alltid polisen först)
Källa: Huskurage