Förskolan – en plats att utvecklas på. Foto: Anna Z Ek

Så ska förskolan i Vårberg nå fler barn

Introduktionsförskola, information på BVC och SFI-undervisning i öppna förskolan. Stadsdelsförvaltningen satsar nu hårt på att få in fler barn i förskolan i Vårberg.

  • Publicerad 12:10, 21 feb 2017

Stockholms stad presenterade denna vecka en stor rapport om förskolan i Stockholm. Den visar att 2 500 av stadens 2–5-åringar inte går i förskolan – och att många av dessa barn bor i stadsdelarna Skärholmen, Rågsved, Rinkeby, Tensta-Hjulsta och Husby.

Samtidigt visar studier att förskolan är viktig för barnens utveckling, inte minst för dem som bor i socioekonomiskt svaga områden. Framför allt ger tiden i förskolan dem en bättre chans att klara skolan bra. De barn som gått i förskolan har överlag mer kunskaper och ett bättre socialt samspel med andra barn. Har barnen andra modersmål blir barnens svenska också bättre om de går i förskolan.

Ett sätt att få in fler barn i förskolan är introduktionsförskolor. En sådan finns redan i Rinkeby och nu är även Skärholmens stadsdel på gång. Den planeras i Vårberg, där andelen barn som gör i förskola är extra låg.

– Den kommer att ha längre öppettider än öppna förskolan, och ska ha en verksamhet som liknar förskolans, med pedagogik och aktiviteter. Föräldrarna får vara med, och SFI-undervisning ska finnas, säger Britt Karlsson, chef för förskola och fritid.

Tanken är att introduktionsförskolan ska uppmuntra föräldrar att sätta sina barn i den vanliga förskolan. Därför är det bra om den placeras bredvid en vanlig förskola, så att föräldrarna får en inblick i hur det går till där, betonar Britt Karlsson.

Hon har bildat en arbetsgrupp med uppgiften att få in fler Vårbergsbarn i förskolan. Redan nu görs en hel del. Stadsdelsförvaltningen samarbetar till exempel med BVC-mottagningarna, där föräldrarna får information och förskolan. Man samarbetar också med de medborgarvärdar som finns i Vårberg centrum sedan i höstas – dessa informerar bland annat om förskolan.

– Vi tittar nu på vad vi kan göra mer. Ett exempel är att det blir SFI-undervisning i öppna förskolan, säger Britt Karlsson.

I östra Vårberg går bara 65, 2 procent av 2–5-åringarna i förskolan, enligt stadsdelsförvaltningens siffror (dec 2015). Det ser dock inte likadant ut överallt i området. För hela Vårberg är siffran 93 procent, enligt Stockholms hållbarhetskommission, som gjort den färska rapporten. För Skärholmen är siffran 94 procent, för Sätra 95 procent och för Bredäng 91 procent.

Det ska jämföras med siffror från några av de områden som ligger högst, exempelvis Herrängen (99 procent), Mälarhöjden (99 procent) och Björkhagen (98 procent).

– Man kan tycka att siffrorna inte skiljer sig åt så mycket. Men det är ändå ett stort antal barn det rör sig om, så det är viktigt att visa på skillnaderna, säger Ömer Oguz, presskontakt för Socialdemokraterna vid Stockholms stadshus.

 

Fakta

Så här många barn är inskrivna i stadsdelarna

Andel 2–5-åringar i förskolan (31 december 2015), i de olika stadsdelarna i Stockholms stad.

Bromma: 95 procent

Enskede-Årsta-Vantör: 94 procent

Farsta: 96 procent

Hägersten-Liljeholmen: 97 procent

Hässelby-Vällingby: 93 procent

Kungsholmen: 96 procent

Norrmalm: 96 procent

Rinkeby-Kista: 90 procent

Skarpnäck: 96 procent

Skärholmen: 93 procent

Spånga-Tensta: 92 procent

Södermalm: 96 procent

Älvsjö: 96 procent

Östermalm: 93 procent

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre