Räddningschef. Curre Hansson leder styrelsen som ska få fason på Bagarmossens Folkets hus. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Så ska Folkets hus i Bagis räddas

En ny chef, feministiskt självförsvar, prylbibliotek, musikstudio och gratis mat. Så ser planen ut för att rädda Bagarmossens Folkets hus undan ruinens brant. Men någon ny steppfestival, det blir det inte.

  • Publicerad 13:27, 9 maj 2016

Det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna.

I februari kunde vi kunde avslöja att Folkets hus låg back med närmare 400 000 kronor. Styrelsen hade avgått och kulturförvaltningen meddelade att de ville veta hur verksamheten ska styras upp, innan mer skattepengar kan skyfflas in för 2016. Kulturstödet utgör hälften av intäkterna – en tämligen viktig grundpelare.

Nu har husets styrelse levererat en räddningsplan som tjänstemännen stämplar godkänt på. De tycker att totalt 900 000 kr ska skickas från stadens skattkista till Bagis. Nu krävs det att politikerna håller med på nästa kulturnämndsmöte, något som är mycket troligt.

– Goda nyheter, nu har vi chansen att rädda huset. Det är nu det börjar, säger Curre Hansson, ordförande, när vi berättar för honom om tjänsteutlåtandet.

Han säger att Folkets hus visserligen hyr ut lokaler till utomstående, men att "alla uthyrningar inte måste ha intäkter".

– Det ska hända saker här och huset ska ha verksamhet. Det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna. Vi får trots allt pengar för att ha en verksamhet. Det har inte riktigt fungerat hittills så där finns det stora möjligheter att utveckla, för att uttrycka sig diplomatisk.

Fokus på barn och nyanlända

Curre Hansson är en veteran inom föreningsliv och lokalpolitik och sitter i landstinget för Socialdemokraterna. Han nämner Luciafirande som något som kan fixas utan profitintresse. I handlingsplanen som fått kulturförvaltningen att vilja lätta på lädret listas fem målgrupper för framtiden.

✔ Barn upp till sju år. Teater, utställningar, skapande verkstäder, Afterdagis med sång och dans.

✔ Ungdomar. Tjejer är prio. Feministiskt självförsvar, musikstudio, snickeri, skrivarkurs. Det har även ansökts om stöd för att arbeta kring sexuella rättigheter med unga somaliska män som målgrupp.

✔ Nyanlända ensamkommande flyktingbarn och asylsökande vuxna.

✔ Bygga broar mellan generationer och områden. Bagarmossen har problem med segregation; det ska motverkas.

✔ Äldre. Samarbetet med PRO ska utvecklas.

– Vi skissar på att det tar tre år innan den fulla förändringen är genomförd. Om pengarna beviljas drar vi igång nästa fas där vi ska hitta en verksamhetschef som kan driva igenom förändringarna. För det kan inte en styrelse göra, säger Curre Hansson.

En anställd får gå

I den nuvarande arbetsstyrkan på tre vaktmästare har en person varslats på grund av arbetsbrist. I handlingsplanen ryms även en mustig vision om en vanlig dag på Folkets hus 2018. Där målas en bild upp av hur pensionärer dricker kaffe och äter baklava med unga tjejer som flytt från Syrien, hur medborgare kan låna borrmaskiner i ett prylbibliotek, och ett allmänt kök där matsvinn från lokala handlare säljs i matlådor till "betala vad du vill"-pris.

Annat som det dröms om är yoga, gymnastik, en ny teleksopläktare i stora salen och datorbyggande.

Ska inte steppa upp igen

Även den internationella steppfestivalen nämns i sagan som ett återkommande event – samma festival som i mars gjorde grannarna rasande på grund av oväsen modell jetplan.

– Nej, det kommer inte att ske igen. Vi har mätt ljudvolymen i huset och ska mäta ännu mer tillsammans med hyresvärden Stockholmshem. Sedan ska vi lista ut hur vi ska lösa det rent praktiskt med all ny verksamhet så att det inte stör grannarna. Det kan handla om att flytta om eller ljudisolera mera. Det är klart att det är en begränsing om vi inte kan nyttja lokalerna som vi önskar, säger Curre Hansson.

Läs även Bagarmossens Folkets hus nära konkurs

Läs även Hundratals steppare störde sömn – i en vecka

Planeras för 2016

Matlagningskurs

Bytardag

Kurs för hemmafrisörer

Gerillaslöjdfestival

Julgransplundring

Visa merVisa mindre