Kurser. Khalid Ahmed, ungdomshandledare på Framtidens hus, har hjälpt många unga på vägen ut i arbete. Foto: Emma Löf Hagström

Så ska fler unga i Rinkeby-Kista få jobb

Rinkeby-Kista har högst arbetslöshet i Stockholms stad, bland både vuxna och ungdomar. På Framtidens hus hoppas man vända trenden genom en ny cv-skola.

  • Publicerad 09:28, 22 jun 2022

Rinkeby-Kista har den högsta öppna arbetslösheten (se faktaruta) i hela Stockholms stad, bland både unga och äldre, visar en rapport som kom i april.

Här är 6 procent av alla mellan 16 och 64 år öppet arbetslösa, och 3,6 procent av ungdomarna 16-24 år. Siffrorna för hela staden ligger på 2,8 procent i gruppen 16-64, och 1,6 procent i gruppen 16-24.

Och stadsdelen har länge stuckit ut när det kommer till arbetslöshet, där siffrorna varit högre än snittet.

I januari, när nya fritidsgårdarna Framtidens hus i Rinkeby och Husby slog upp portarna för första gången, var budskapet därför tydligt från ledningen i stadsdelen: Det här skulle inte bli platser för häng, utan aktivitetsbaserade verksamheter – där målet skulle vara just att främja studier och arbete, och på sikt få ner ungdomsarbetslösheten.

"Ett stort intresse"

Så har det också blivit, enligt Khalid Ahmed, som är en av de 17 ungdomshandledare som nyanställdes till verksamheterna.

Han är ansvarig för arbetsmarknadsfrågor, och har sedan mars hållit i aktiviteter där deltagarna lär sig om processen att söka jobb.

– Det har varit ett stort intresse, och så många driftiga ungdomar som kommer hit och verkligen vill lära sig och utvecklas, säger han.

Det hela har brutits upp i tre olika delar: cv-workshops, kurser i hur man skriver personliga brev följt av intervjuträning.

– Vi förklarar vad ett cv är, hur man bygger upp det och vad man inte får glömma. Samma sak med personliga brev, vi går igenom allt väldigt ordentligt.

25 personer har fått jobb

Det hela kulminerar sedan i intervjuträningen.

– Då är det på riktigt! Vi förklarar vad som förväntas i grupp, sedan kör vi en del träning, och sedan får de boka en tid. Då får de får komma hit, vi möter dem i dörren, sedan kör vi en riktig intervju, utan att rätta dem eller ge tips. Efteråt kör vi feedback i grupp, och sedan individuella genomgångar.

Konceptet har varit lyckat, enligt Khalid Ahmed. 215 personer har deltagit sedan starten. Målet är visserligen inte att de ska få ett arbete under tiden utan snarare skaffa sig verktyg, men några har använt sig av kunskapen.

– 25 av deltagarna har fått jobb efter eller under tiden de deltagit. Alltså inte feriejobb som stadsdelen erbjuder, utan jobb på företag och så vidare. Det känns otroligt roligt och som ett bevis på att det vi gör faktiskt gör skillnad, säger han.

Öppen arbetslöshet

Som öppet arbetslösa räknas personer som aktivt söker arbete och kan ta ett arbete omgående, och som inte deltar i något program med aktivitetsstöd.

För att räknas i statistiken måste man vara inskriven på Arbetsförmedlingen.

I Stockholms stad som helhet ligger arbetslösheten på 2,8 procent i gruppen 16-64 år, och 1,6 procent i gruppen 16-24 år.

I Rinkeby-Kista är 6 procent i gruppen 16-64 år arbetslösa, och 3,6 procent av ungdomarna i gruppen 16-24 år.

Även Spånga-Tensta sticker ut i statisiken med höga arbetslöshetssiffror, där 4,9 procent i gruppen 16-64 år är öppet arbetslösa, och 3,3 procent av ungdomarna, 16-24 år.

Källa: Arbetsförmedlingen och Stockholms stad

Visa merVisa mindre