Viktigt. Kolloledarna Ella Dahlström, Mikael Köster och Peter Munkert hoppas på att kunna inspirera fler till att våga åka på seglarkollon. Foto: Emma Löf Hagström

Så ska fler barn från Järva lockas till kollo

Lägereldar, tält, gummibåtar och fotboll. I början av veckan fick barn från Järva fly kylan för ett tag – i ett försök att inspirera fler till att åka på kollo.

  • Publicerad 11:42, 21 jan 2020

Jag tror att man kan lära sig otroligt mycket om sig själv om man åker iväg på kollo.

Det må vara vinter ute, men inne på Blå huset i Tensta hade det lika gärna kunnat vara en varm kväll i juni. Här går glada elever omkring i en uppbyggd sommarmiljö, för att testa på olika klassiska kolloaktiviteter.

– Vi ville upplysa om kolloverksamheter på ett kreativt sätt, för att fånga upp Järvabarnen. Till slut mynnade ut i det här, säger Hamdi Ahmed, kollosamordnare i Rinkeby-Kista.

Efter att de märkt att intresset för att åka på kollo varit lågt i både Tensta, Rinkeby och Kista bestämde sig stadsdelarna för att ta ett gemensamt krafttag för att öka deltagandet.

– Vi krokade även arm med grundskolan, eftersom att det finns en hög tillit till den. Ser man som förälder att skolan stöttar kolloverksamheter vågar man förmodligen skicka iväg sina barn i större utsträckning, säger Maria Edin, kollosamordnare i Spånga-Tensta.
 

Inspirerade. Emil Tildelöv, 12, och Liana Issak, 12, fick prova på aktiviteter under dagen och vill nu anmäla sig till sommarens kollon. Foto: Emma Löf Hagström

Eleverna positiva
Sammanlagt väntas nu cirka 900 Järvaelever besöka kollomässan under veckan, tillsammans med sina klasser.

– Det har varit så roligt! Vi fått lära oss om vad man gör på olika kollon och testat på aktiviteter. Jag är jättetaggad på att åka iväg i sommar nu, säger Emil Tildelöf, 12, från Oxhagsskolan.

Klasskamraten Liana Issak, 12, håller med.

– Ja, jag blev också jätteinspirerad till att anmäla mig, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att man kan lära sig otroligt mycket om sig själv om man åker iväg på kollo, samtidigt som man kan få många nya vänner som man aldrig skulle träffat annars.

Till för alla
Flertalet representanter från olika kollon turas om att vara på plats under mässan och hålla i aktiviteterna. Ella Dahlström, kolloledare på Skeppsholmsgården, är positiv till initiativet.

– Kollot jag jobbar på riktar in sig på segling, vilket ofta kopplas till mycket pengar. Men vi vill ju att alla ska komma till våra läger – oavsett socioekonomisk bakgrund. Därför känns det otroligt viktigt att få komma ut hit, säger hon och fortsätter:

– Eftersom kolloavgiften är inkomstbaserad ser villkoren ganska lika ut för alla. Det gäller bara att informera och nå ut, vilket det känns som vi gjort i dag. Alla har varit så glada och nyfikna, och jag hoppas jag får se många av dem i sommar.

Sommarlov och kollo 2020

Kollo är ett läger som barn kan åka till på sommarlovet, där man ägnar sig åt sommaraktiviteter som bad- och sjöverksamhet, idrott, spel och lek. Kollot pågår 7-14 dagar.

Alla barn och ungdomar som bor och är folkbokförda i Stockholms stad och går i klass 1-9 kan söka.

Anmälan öppnar den 18 februari och sker direkt på webben eller via pappersblankett som finns att hämta på medborgarkontoren.

Visa merVisa mindre