Det här läsåret togs det inte in några ettor på det Estetiska programmet på Westerlundska gymnasiet. Ansökningarna till programmet var för få. Anledningarna till det kan vara flera.

– På grund av pandemin har vi inte kunnat synas på samma sätt som vi brukar. Vi har missat 20-25 konserttillfällen. Det har säkert bidragit, säger läraren Martin Flodén.

Men nu hoppas Estetprogrammet att eleverna ska komma åter. Till nästa höst startar tre helt nya inriktningar.

– Vi har haft de här planerna i över ett års tid, så det är egentligen ingen konsekvens av det, men de få ansökningarna gjorde det ännu tydlig-are att vi behövde slipa våra inriktningar, säger Marcus Dannvik.

Musik och artistprofil och den teoretiska inriktningen är nu puts väck. Istället heter profilerna från och med nästa läsår Musik #Plus och Musik & Management.

Profilen som heter Musik & medieproduktion är helt omgjord.

Högskoleförberedande

– Vi har bytt ut vissa kurser och lagt till andra för att valmöjligheterna ska bli bredare. Alla profiler är högskoleförberedande, säger Marcus Dannvik och tillägger:

– Man ska inte behöva ställa frågorna ”vad vill du gå?” Och ”vad vill du bli i framtiden?” mot varandra när man gör sitt val.

Profilen Musik #Plus riktar sig till elever som har musiken som ett stort fritidsintresse, men som i framtiden kanske vill jobba och studera vidare inom en annan bransch, än musikbranschen.Utöver den grundläggande musikundervisningen ingår även matematik och moderna språk som ger maximalt meritpoäng.

Profilen Musik- och media-produktion innehåller bland annat kurser i musikproduktion, film- och tv-produktion. Den här profilen riktar sig till den som vill arbeta som tekniker inom mediabranschen eller som vill bli producent. Det finns även chans till praktik på produktionsbolaget Creative Technology, med verksamhet i Enköping.

För musikfantasterna

Musik & Management, har fler musikkurser än de övriga profilerna och riktar sig till den som verkligen vill satsa på musiken och som vill söka sig vidare till högre musikutbildningar efter gymnasiet.

– Här kan man välja ett bi-instrument också. För den som till exempel har sång som huvudinstrument men som kanske vill kompa sig själv på piano eller gitarr, säger läraren Martin Flodén.

– Vi känner verkligen att vi fått till bra inriktningar, konstaterar Marcus Dannvik.

Profilerna väljs under det andra läsåret. I varje inriktning ingår kurserna Instrument/sång, Ensemble, Gehörs- och Musiklära, Konstarterna & Samhälle och Estetisk kommunikation