FULDUMPNING. Vid Färentunavägen i höjd med Sundby har någon dumpat flera stora säckar med skräp. Det går inte att hålla allt övervakat, menar Tomas Öhman, avfallsingenjör i Ekerö kommun. Foto: Lisa Halldén

Så ska Ekerö tackla skräpdumpningen

Att skräp dumpas i naturen har länge varit ett problem på många håll i kommunen och nu ska man ta reda på hur stort problemet faktiskt är. Men om det går att helt stoppa det är tveksamt.

  • Publicerad 14:31, 9 apr 2020

Rekordsiffrorna över mängden grovsopor dumpade på återvinningsstationer var inte lika skyhöga i Ekerö kommun som i resten av Stockholms län.

– Det verkar som om Ekeröborna sköter sig rätt bra på den fronten, säger Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI.

Men även om Ekeröborna inte lämnar skräp vid återvinningsstationerna lika ohämmat som sina kommungrannar så dumpas en del grovsopor och byggavfall i skogarna runt om på öarna.

– 99 procent gör rätt men det handlar om att komma åt den sista procenten, säger Tomas Öhman som är avfallsingenjör i Ekerö kommun.

Ska utreda

Nu har tekniska nämnden ger i uppdrag till teknik- och exploateringsenheten att utreda hur mycket skräp som dumpas i kommunen och även se om det går att fastställa vilka som är skyldiga till dumpningen.

– Att ta reda på vem som gör det är väldigt svårt. Det är en stor kommun med mycket skog och vi kan inte bevaka allt. Dessutom lär sig folk ganska snabbt var det är bevakat och då dumpar de någon annanstans, säger han.

Det som kan göras är att samla ihop den information som kommer in om dumpningarna i kommunen.

– Då kan vi få en uppfattning om hur många skräphögar det rör sig om och upprätta någon slags baslinje som vi sedan kan ha att jämföra med om något år, för att se hur problemet utvecklas, säger han.

Men att få problemet att helt försvinna tror han är svårt.

– Kanske kommer vi inte åt den sista procenten. Då får vi istället jobba med att städa undan snabbt och göra de vanligaste ställena så svåråtkomliga som möjligt.

Många tips om ungdomar som dricker och kör

Nyheter Insats. Fler poliser ute på kvällar och helger Allt fler tips kommer in till polisen om unga som kör mopedbilar eller mopeder med alkohol i kroppen. Polisen vädjar nu till föräldrar om hjälp. Dessutom satsar man på att vara ute mer på kvällarna.tisdag 27/10 16:48

Klockan tio smäller det – varje dag

Nyheter Regelbundna sprängningar när ny tunnel byggs Varje dag klockan tio, sex månader framöver, blir det stopp framför Lindötunneln. Då sprängs det nämligen i berget då en ny tunnel ska ta plats.fredag 23/10 15:45