Sjuksköterska Åsa Öqvist Kenttä tar ett snabbtest för antikroppar på Mitt i:s reporter Maria Nykvist på Apoteket C.W. Scheele. Foto: Christian Lärk

Så ska du agera när du får svar på ditt antikroppstest

När regionen öppnade upp för gratis antikroppstest kastade sig stockholmarna på bokningen. Att få en tid kan därför dröja. Är du ute efter ett snabbare test finns det privata aktörer. Men är det säkert? Och hur ska jag agera om jag får ett positivt provsvar? Smittskyddsläkare Per Follin reder ut.

  • Publicerad 04:49, 17 jun 2020

När Region Stockholm öppnade upp för gratis provtagning av covid-19 för alla stockholmare på måndagen var det extremt högt tryck på appen Alltid öppet, där provtagningen bokas. Så pass att appen kraschade och att den under kvällen och natten fick stängas av helt för att uppgraderas.

På tisdagen var appen igång igen.

Fritt fram för alla testa sig – så gör du

Men under det här veckan finns det endast kapacitet för 10 000 tester, det gäller både för pågående smitta och för antikroppstest, alltså för att veta om man redan har haft covid-19. Framöver kommer kapaciteten att utökas.

Fakta

Det här coronatesterna

PCR-TEST:

Ett PCR-prov används för att ta reda på om en person har en pågående infektion med covid-19.

Provet visar om det finns virus i luftvägarna och tas vid symtom som hosta, halsont, lukt- eller smakbortfall eller andra symtom på som stämmer överens med covid-19.

Oftast tas provet i näsa och bit ner i svalget med en pinne som är gjord för att fånga virus eller bakterier. Provet kan göras både hemma och på en provtagningsstation.

ANTIKROPPSTEST:

Ett antikroppstest tas för att ta reda på om en person tidigare varit sjuk i covid-19.

Testet visar om antikroppar, som skulle kunna skydda mot att återigen bli sjuk i covid-19, utvecklats och tas tidigast 14 dagar efter att man blivit helt frisk.

Provet tas som ett blodprov i armvecket och svaret kommer inom ett par dagar.

Källa: Vårdguiden
Visa merVisa mindre

Avråder från snabbtester

Så om det är ett antikroppstest man vill göra så kan det på grund av den stora efterfrågan dröja innan man får en tid, beroende på vilket av de cirka 50 provtagningsställena man väljer. Antikroppstestet är ett blodprov som tas i armen och därefter skickas på analys på laboratorium. Provresultatet får man sedan inom tre dagar.

Ska man iväg på semester, och vill få till ett snabbare alternativ och är beredd att betala för det, går det fortsatt att göra antikroppstest på privata mottagningar.

Till exempel kan man få tid redan samma dag på Doktor24 som nyligen öppnade upp för provtagning på flera apotek runtom i länet. Testet, ett blodprov som görs med ett stick i fingret, kostar 690 kronor och inom 24 timmar får man provsvaret.

Snabbtestet på apoteket görs med ett stick i fingret. Inom 24 timmar får man svar. Foto: Christian Lärk

– Testet har mycket hög specificitet vilket krävs för ett tillförlitligt resultat, och testningen genomförs också i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Jonathan Ilicki, läkare på Doktor24

Jonathan Ilicki, läkare på Doktor24, berättar efterfrågan på covid-tester så här långt har varit stor. Foto: Christian Lärk

Men Per Follin, smittskyddsläkare och chef för Smittskydd Stockholm, avråder från den sortens snabbtest för att påvisa antikroppar som görs med blodprov på privata mottagningar. De marknadsförs med att provsvaret är 97 procent säkert, men Follin varnar för att konsekvenserna kan bli allvarliga om man tror att man har antikroppar och i själva verket inte har det.

– Man ska göra antikropptest på de godkända laboratorierna, säger han.

Antikroppar talar för immunitet

Så hur ska man agera när man får provresultatet.

Om testet visar att man har antikroppar, hur bör man tänka då?

– Har man antikroppar så talar det för att man har immunitet. Men är man till exempel vårdpersonal så ska man ändå skydda sig, för vi vet ju inte riktigt än hur bra skydd det ger, säger Per Follin.

Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm. Foto: Ingrid Johansson.

Minskar det risken att sprida smittan till äldre släktingar?

– Det gör det sannolikt, men man gör klokt i att undvika långvarig nära kontakt, som att bo hemma hos sina gamla föräldrar.

Och om man inte har antikroppar?

– Då har man sannolikt inte haft sjukdomen. Immunförsvaret kan ha annat skydd mot sjukdomen, men man bör utgå från att man inte har det.

Intressant på gruppnivå

Även om det kan vara bra att veta på individnivå om man har gått igenom infektionen eller inte, så är tanken att testningen ska ge information om smittläget i regionen, berättar Joachim Lundahl, som är medicinskt ledningsansvarig på Karolinska för hur testningen ska gå till och hur det ska tolkas, på en pressträff.

– Vi följer hela tiden de här analyserna, hur många som görs och vilka som tar de. På gruppnivå ser vi då hur många som har antikroppar och hur många som har pågående infektion, säger han.

På så sett får man en bättre bild på hur smittan beter sig i regionen.

– Men även om vi breddar testningen så vill jag framhålla att det är viktigt att man fortsätter att följa alla rekommendationer och att ett positivt antikroppstest inte är en anledning att ändra sitt beteende, säger han.