Den här delen av Drottninggatan blir gågata i sommar. Foto: Sacharias Källdén

Så ska Drottninggatan bli mer gågata

Trafiksignaler och p-platser tas bort, korsningar byggs om och gågatan förlängs. Här är stadens omfattande plan för att göra Drottninggatan till en bättre gågata.

  • Publicerad 06:30, 3 mar 2017

Det är mellan Kungstensgatan och Tegnérgatan som Drottninggatans gågatudel ska förlängas permanent, något Vi i Vasastan har berättat tidigare. Men det är inte det enda som händer på Drottninggatan.

LÄS ÄVEN Stans längsta gågata planeras från Medis till Norrtull

Trafikkontoret föreslår åtgärder för 13,5 miljoner kronor, bland annat ska 22 nya soffor, två sittmöbler och och betongskulpturer pimpa Drottninggatan.

I budgeten ingår även ombyggnad av sex korsningar där gågatans beläggning ska höjas upp så att glappet mellan den och bilarnas körfält försvinner. Från norr till söder är det korsningarna med Tegnérgatan, Olof Palmes gata, Vattugatan, Herkulesgatan, Jakobsgatan och Fredsgatan. Där kommer trafiksignalerna dessutom att tas bort och bilar ha väjningsplikt för fotgängare.

LÄS ÄVEN Klart! Fyra gator i innerstan blir bilfria VARJE sommar

Gatubeläggningen kommer inte att bytas ut mellan Tegnérgatan och Kungstensgatan men tydliga entréer till gågatan och möblering tror trafikkontoret kommer att räcka för att markera att det är en gågata. Samtidigt försvinner 25 parkeringsplatser på sträckan.

LÄS ÄVEN Åsikterna går isär om Vasastans första gågata

Som Vi i Vasastan har skrivit tidigare blir delen mellan Tegnérgatan och Observatoriegatan en tillfällig gågata redan i sommar.

Trafikkontorets ambition är att korsningsåtgärderna, gågatan och de nya sittplatserna ska byggas under 2017 och ärendet ska upp på nästa möte i trafiknämnden, 9 mars. En mer detaljerad tidsplan görs först när ett politiskt beslut är taget.