Så ska det byggas när Aquaria rivs

Det populära museet stängs i höst – nu är det klart vad som händer på platsen. En ny restaurang. – Vi vill flirta med historien och utnyttja läget vid vattnet, säger Christer Fogelmarck vd på Parks and resorts.

  • Publicerad 15:26, 14 maj 2018

1991 tog Aquaria över lokalerna vid parkeringen intill Falkenbergsgatan på Djurgården. Museet har slitits hårt under åren. Nu är det klart att museet rivs i början av 2019.

– Aquaria stänger 30 september, säger Christer Fogelmarck, vd på Parks and resorts.

Ny byggnad inspirerad av 1800-tal

Istället byggs en ny och tillfällig byggnad med plats för restaurang och konferens. Inspiration kommer från Bobergs stora maskinhall som byggdes på platsen inför världsutställningen 1897.

– Vi vill flirta med historien och utnyttja läget vid vattnet. Så det blir glas ut mot vattnet och högt i tak. Vi hoppas ha verksamhet på platsen senast 2020, säger Christer Fogelmarck.

Krogen blir tillfällig eftersom staden kommer arbeta fram en ny detaljplan för området som innebär en osäkerhet för vad som ska hända på platsen i framtiden.

Bobergs maskinhall byggdes inför Världsutställningen 1897. Foto från stadens handlingar

Vad händer med djuren på Aquaria?

– Zoologer och djurvårdare arbetar med att hitta nya hem för djuren. Vi har redan skeppat hajarna till Universeum I Göteborg till exempel. I största möjliga mån tas djuren om hand, men i värsta fall får de avlivas om man inte hittar några nya platser, säger Christer Fogelmarck.